20 Life hacks om je discipline te vergroten (Deel 1: life hacks 1-6)
Discipline, wat een vies woord. Althans, dat is het voor velen. Maar dat is eigenlijk onterecht. Discpline geeft namelijk vrijheid. Zodra je dat inziet, krijgt het woord een andere lading en kan het zelfs leuk worden om discipline te kweken. Maar hoe doe je dat? Ik heb 20 life hacks voor je om je discipline te vergroten. In deze blog lees je de eerste zes.
1) Maak afspraken met jezelf en houd je eraan
Stephen R. Covey legt in The 8th Habit uit dat zelfdiscipline te creëren of te vergroten is door afspraken met jezelf te maken en je eraan te houden. Discipline vraagt namelijk om zelfvertrouwen. Je wilt ervan op aan kunnen dat wat je met jezelf afspreekt over wat je vanaf nu gedisciplineerd op zult pakken, je ook daadwerkelijk zult doen en volhouden. Als je vertrouwen in jezelf laag is dan zul je je nieuwe gewoonten snel laten varen. Discipline creëer je dan dus door afspraken met jezelf te maken en je eraan te houden. Elke keer dat dit je lukt vergroot je je vertrouwen in jezelf en dus je capaciteit om discipline op te brengen.
2) Houd je afspraken met jezelf in het begin heel klein
De zoon van bovenstaande auteur, Stephen M.R. Covey (super handig om je zoon dezelfde naam te geven), pakt in zijn boek The Speed of Trust door op zijn vaders wijsheid maar brengt er een extra nuance in aan. Hij legt uit dat de afspraken die je met jezelf maakt niet te groot moeten zijn. De kans dat je het dan volhoud is veel kleiner en elke nieuwe afspraak is dan een potentiële zelfvertrouwenvernietiger. Het voorbeeld dat hij geeft is dat hij in een opwelling bij een Kerstdiner riep dat hij het volgende hele kalenderjaar geen frisdrank zou drinken. Het is hem gelukt maar hij heeft veel spijt gehad van die uitspraak omdat het enorm veel van hem vroeg. Hij hield het alleen vol omdat hij zich per se aan zijn eigen afspraak wilde houden, maar zag meteen in dat het kantje boord was geweest. Denk dus goed na over wat je al aan kunt aan afspraken met jezelf. Ik besloot vorig jaar om 4 maanden lang elke dag 2 uur te mediteren. Ik was daar aan toe en hield het vrij gemakkelijk vol. Een paar jaar eerder had ik zo’n afspraak nóóit met mezelf willen maken omdat het een te grote stretch was geweest. Ik kon dit nu aan omdat ik ooit met een heel klein afspraakje met mezelf begonnen was: 5 minuten per dag mediteren.
3) Zie in dat het begint met harde discipline
Vijf minuten per dag mediteren klinkt als iets dat te overzien is. Maar vergis je niet: zelfs een kleine afspraak kan als een groot monster voelen. Ga er dan ook niet vanuit dat het oppakken van nieuw gedisciplineerd gedrag ‘goed’ voelt in het begin. Mijn hersenen hadden helemaal geen zin om, zelfs maar voor vijf minuten, geen prikkels te krijgen. Prikkels kunnen fijn zijn en dus denken mijn hersenen daar altijd meer van te willen. Het vooruitzicht op vijf minuten stil zitten is nooit erg aantrekkelijk voor me geweest. Het opbrengen van discipline is in het begin dus gewoon niet fijn. Ik noem het daarom ‘harde discipline’. Je hebt jezelf er doorheen te duwen want een gedeelte van je hersenen is in het begin altijd in de weerstand.
4) Pak de pijn nu
Als het nieuwe gedrag dan toch niet fijn gaat voelen, dan kun je het maar beter zo snel mogelijk M. Scott Peck noemt dit in zijn boek The Road Less Travelled taking the pain now. Wat we vaak niet doorhebben is dat het lijden dat komt kijken bij iets doen waar we geen zin in hebben, vooral opspeelt in de fase vóórdat we datgene uiteindelijk gaan doen. Je administratie bijwerken is voor veel mensen niet leuk, maar het echte lijden zit vooral in het geen zin hebben vooraf. Als je er eenmaal mee bezig bent dan valt het allemaal wel mee. De pijn waar we zo bang voor waren is best te dragen. Hoe sneller we die pijn dus pakken, hoe minder we zullen lijden. Pak de pijn, die je toch wel gaat pakken, daarom NU. Hoe eerder je er vanaf bent hoe beter.
5) Oefen met het voelen van ongemak
Als je toch met weerstand om te gaan hebt en door pijn heen te werken hebt om gedisciplineerder te worden, dan helpt het enorm om die ongemakkelijke gevoelens te leren dragen. Lijden zit namelijk altijd in hoe je ergens tegen aankijkt. Je lijdt als je iets voelt en jezelf daarbij het verhaal vertelt “Ik kan dit niet aan!”. Als je leert om jezelf minder van dat soort verhalen te vertellen en gewoon te zijn met het ongemak, dan is het allemaal veel beter te dragen. Ter illustratie: ik vond het zeer inzichtgevend om te ervaren hoe het is om een dag vasten te contrasteren met een gewone dag waarop ik pas laat aan mijn lunch toekom. Op een vastendag accepteer ik dat ik trek heb en is er de hele dag niet zoveel aan de hand. Op een normale dag waarop de lunch om welke reden dan ook op zich laat wachten gaan mijn verhalen ‘aan’: “Oh jee, ik moet echt wat eten nu! Het is al 14:30! Oeh ik voel me al licht in mijn hoofd.”
Om gedisciplineerd te zijn heb je soms je comfort los te laten. Hoe beter je wordt in ‘zijn met ongemak’, hoe makkelijker het is om nieuwe gewoonten aan te leren die discipline vergen. Goede manieren om dit te trainen zijn vasten, koud douchen, mediteren, intensief sporten, alleen zijn, moeilijke emoties doorvoelen, etc.
6) Houd harde discipline net zo lang vol tot het zachte discipline wordt
Ga eens terug naar hoe het was om vroeger te leren om elke dag je tanden te poetsen. Was het makkelijk voor je ouders om je dit aan te leren? Voor de meeste vaders en moeders was dat verre van gemakkelijk. Met beloningen, dreigementen en controleacties (‘laat eens ruiken dan’) stampten ze dit gedrag er bij ons in. Harde discipline gooiden ze dus voor ons in de strijd. Maar hoe is het tegenwoordig om je tanden te poetsen? Moet je jezelf ook toespreken, cadeautjes beloven en controleren? Nee. Het zit simpelweg in je systeem. Je poetst je tanden gewoon en als je een keer in bed ligt en erachter komt dat je het vergeten bent, dan voel je je direct een beetje vies. Dat gevoel is precies wat zachte discipline inhoudt. Het is een gewoonte die je bij jezelf hebt ingesleten, die inmiddels amper nog moeite kost om vol te houden en die je een slecht gevoel geeft als je hem een keer vergeet. Wellicht herken je het als je geregeld sport. Als je dan al iets te lang niet bent geweest, dan voel je je een beetje vies en zoek je als vanzelf weer binnen korte termijn een mogelijkheid om te sporten. Als je harde discipline lang genoeg volhoudt, dan wordt het vanzelf zachte discipline.
Deel 2 van deze blog, punten 6 tot en met 13 lees je hier.
Deel 3 van deze blog, punten 14 tot en met 20 lees je hier.
Wil je nog meer inzichten opdoen die onmisbaar zijn voor quarterlifers? Lees mijn boek of kom naar de Quarterlife Deep Dive waar je in één dag je grootste uitdaging aanpakt die je weerhoudt van een gelukkiger en succesvoller leven. Kijk hier wie je onder meer voorgingen bij de QLDD en wat zij eraan hadden.
Graag hoor ik van je in de comments:
Hoe breng jij discipline op voor zaken die je lastig vindt?
Het is ongekend hoeveel meer exposure ik krijg door één enkele Facebook share, like of comment. Heb je iets aan deze blog, doe dan graag wat voor me terug door te liken of sharen op de sociale media en laat anderen direct ook profiteren van de inzichten die voor jou waardevol zijn. Dank!
3 Comments