4 Stappen om een Benno Baksteen te worden
Weet jij ook meteen over wie het gaat als je de naam Benno Baksteen voorbij ziet komen? Ietwat gealarmeerd kijk je op want er zal wel weer wat gebeurd zijn in het internationale luchtruim. Nomen est omen. Als het tegenzit is er ergens een vliegtuig met een rotvaart uit de lucht komen vallen. Bij de NOS schuift dan steevast Nederlands nationaal luchtvaartexpert Benno Baksteen aan om zijn visie te geven op de situatie, de aanleidingen en de consequenties. We kunnen veel leren van Benno Baksteen, niet alleen over de luchtvaart, maar ook gezien het feit dat hij zo gewild is op televisie. Hoe kunnen wij allemaal op de stoel van Benno Baksteen terecht komen?
Benno Baksteen is een mooi voorbeeld van een nationaal expert met aanzien. Hij is meteen ook een heel bekende omdat hij op televisie komt, maar er zijn natuurlijk talloze nationale experts in zeer uiteenlopende velden. Soms beheersen ze gebieden waarvan je niet eens wist dat ze bestaan. Een geweldig voorbeeld las ik een keer in de Metro en vond ik later ook op internet terug. Bij de verbouwing van Utrecht CS heeft ProRail een looplijnen-specialist aangesteld.
“Looplijnen-specialist Bart Wiggers van ProRail helpt reizigers om hun weg te vinden tijdens de verbouwing van Utrecht Centraal Station. Met diverse maatregelen weet hij de pieken van reizigersstromen te beheersen. Hij zorgt er zo voor dat forensen op zo’n natuurlijk mogelijke manier op hun bestemming komen.”
Wist jij dat deze baan bestond? Ik had geen idee, maar ik vind het enorm inspirerend dat zulke banen bestaan omdat elk mens anders is en ik in zoveel mensen om mij heen zulke geweldige en uiteenlopende kwaliteiten en passies zie. Die passie kun je inzetten als je de juiste plek vindt om dat te doen. Bijvoorbeeld dus op televisie bij de NOS of op Utrecht Centraal voor ProRail.
Hier nog een ander voorbeeld over het worden van een Benno Baksteen. Een tijd geleden heeft Nederland er weer een Europees Recordhouder bijgekregen door een bizarre prestatie. Rick de Jong is geheugenatleet en -trainer van beroep
en heeft zich gespecialiseerd in geheugentechnieken. Hij las ooit een boek waarin beschreven stond hoeveel geheugenkracht het menselijk brein heeft als je het op de juiste manier benut. Dat raakte hem zo dat hij er helemaal indook (toen nog naast zijn normale baan bij een rechtbank) en nu, een aantal jaren later, heeft hij het Europees Record voor het opnoemen van decimalen van het getal pi. Je kent het wel, dat Griekse symbool dat je bij Wiskunde nodig had voor het uitrekenen van de omtrek van een cirkel. Dat is een getal dat begint met 3,14 en dan oneindig lang doorgaat met decimalen. Zelf kom ik niet verder dan 3,1415. Hoeveel denk je dat Rick er aan een stuk achter elkaar opgenoemd heeft? Vaak als ik dit aan mensen vraag dan proberen ze merkbaar hoog in te zetten omdat ze weten dat het om een record gaat en gokken ze op vragende toon “meer dan honderd?”. Jazeker, het zijn er zelfs 22612. Ja, tweeëntwintigduizend zeshonderd en twaalf. Ook Rick is dus een nationaal expert en ook van hem kunnen we meer leren dan alleen zijn geheugentechnieken.
Als extreme generalist heb ik nooit de ambitie gehad om expert te worden. Generalisten worden mijns inziens dan vaak ook ondergewaardeerd. Toch werd ik getriggerd toen ik de volgende TED-video zag (8:22 minuten, slechts 5 minuten vanaf het door mij ingestelde startpunt en maar 4 minuten als je hem vervolgens op speed 1.25 kijkt). Jim Cathcart legt uit hoe hij nationaal expert werd in zijn vakgebied en hoe iedereen dat kan doen.
“In the next room I heard the voice of Earl Nightingale. known at the time as the Dean of personal motivation. He was on 900 radiostations around the world and what he said that day will forever resonate with me. He said: ‘If you will spend one extra hour each day studying your chosen field, you’ll be a national expert in that field in five years or less.’ That hit me like a tornado, it rearranged everything in my life. I started doing the math: an hour extra a day, let’s say five days a week, 50 weeks a year, that’s 1250 hours over five years. If I spent, me, just ordinary me, 1250 hours studying one subject, wow, yeah, I could actually be a national expert!”
Wow, wat een inspirerende boodschap, helemaal als je de video verder kijkt en ziet hoe de spreker ook daadwerkelijk nationaal expert werd door dit gegeven toe te passen.
Wil jij je ook voegen bij de Benno’s, Barts en Ricks van deze wereld? Dat kan dus. Ik weet niet hoe vliegenier Benno en looplijnenman Bart het hebben aangepakt, maar voor de grijze massa van Rick was het pad in ieder geval analoog aan het verhaal van Jim Cathcart. Het begon met een boek dat hem enorm inspireerde en het eindigde met een record. Voor mij is dit een extra motivatie om te blijven leren en lezen. Als ik er maar genoeg tijd in stop dan ga ik er vanzelf boven staan en het beter en beter beheersen. In de praktijk merk ik dan ook de beloningen van deze aanpak. Alles waarvoor ik nu betaald word heb ik uit boeken en opleidingen gehaald, waarvan het zwaartepunt bij dingen ligt die ik zelf na mijn studie heb opgepakt. Daarnaast heb ik inmiddels het label ´quarterlife expert´ en schrijf ik daar een boek over.
Om in vliegjargon af te sluiten: 4 Stappen voor lift off
- Bepaal je koers – Waar interesseer jij je van nature in? Waar heb je passie voor?
- Spreid je vleugels uit – Koop die boeken die je altijd nog wilde lezen over dit onderwerp of vind je materiaal elders.
- Vlieg uit – Duik erin, begin gewoon.
- Maak vlieguren – Al begin je met een kwartier per dag of een boek per twee maanden: leer steeds meer over je passie.
Dan ben ik erg benieuwd op welke prachtige bestemmingen je aan gaat komen. Laten we in ieder geval afspreken dat we de hand schudden als we elkaar in de toekomst ergens treffen waar we allebei gevraagd zijn om als expert over ons vakgebied te spreken. Tot dan!
Weet je niet waar je passie voor hebt of hoe je daar iets mee kunt? Kom dan naar de Quarterlife Deep Dive en doorbreek de belangrijkste uitdaging van dit moment om meer op je eigen pad terecht te komen. Lees hier wie je onder meer voorgingen bij de QLDD en wat zij eraan hadden.
Graag hoor ik van je in de comments:
Wat zijn goede manieren om meer te leren over je interessegebied?
Het is ongekend hoeveel meer exposure ik krijg door één enkele Facebook share, like of comment. Heb je iets aan deze blog, doe dan graag wat voor me terug door te liken of sharen op de sociale media en laat anderen direct ook profiteren van de inzichten die voor jou waardevol zijn. Dank!
3 Comments
Benno baksteen is m,n opa 😀
Echt waar? En, heb je hem het artikel laten lezen? Wat vond hij ervan?