71 Vragen die iedereen zijn ouders gesteld zou moeten hebben
Hoe goed ken jij je ouders eigenlijk? Zijn ze praatgraag en vertellen ze voortdurend over zichzelf en hun verleden? Of zijn ze meer ingetogen en krijg je maar mondjesmaat mee wie ze eigenlijk en wat ze zoal hebben meegemaakt?
Veel (jonge) mensen beseffen zich niet dat het op een dag te laat is om meer over hun ouders te weten te komen. Zoals het prachtige nummer Everybody’s Free to Wear Sunscreen van Baz Luhrmann zegt:
“Get to know your parents. You never know when they’ll be gone for good”
Dit snap je natuurlijk intellectueel wel, maar emotioneel voel je je mogelijk niet genoeg gedreven om echt te handelen op het beter leren kennen van je ouders. Soms is daar helaas ook een naar voorval in je leven voor nodig. Toen mijn vader meer dan 10 jaar geleden een herseninfarct kreeg (en daar uiteindelijk gelukkig zonder een schrammetje uitkwam), zag ik elk moment dat ik daarna nog met hem had als een cadeautje. Ik was me heel bewust van zijn sterfelijkheid en probeerde meer te genieten van elk moment dat ik nog samen had. Toch merkte ik de afgelopen jaren dat dit bewustzijn langzaam wegebde en ik zijn bestaan weer een beetje for granted begon te nemen. Daarom probeer ik nu ter degen te blijven beseffen dat het ineens over kan zijn en geniet ik van elk moment waarop ik mijn ouders weer iets beter heb leren kennen.
Dat is niet altijd makkelijk overigens. Het is niet voor alle ouders normaal om open, eerlijk en kwetsbaar te zijn naar hun kinderen. Toen ik ooit mijn ouders vertelde over hoe ik mijn diepste roerselen zo fijn met een goede vriendin kan bespreken, vroeg ik hen of zij eigenlijk ook vrienden hadden die deze rol voor hen vervulden. Met veel respect voor mijn situatie legden ze uit dat dit voor hen toch echt wel anders was. Kwetsbaarheid was not done vroeger en je leerde daar helemaal niets over. Je diepste roerselen met vrienden delen hadden ze nooit echt meegekregen als optie. In dit licht is het dus niet zo gek dat je ouders mogelijk niet uit zichzelf vertellen over belangrijke momenten in hun leven of over dingen die hen écht bezighouden.
Gelukkig kun je wel iets doen om de setting te creëren waarin de kans veel groter is dat je meer over je ouders te weten komt. Dit doe je door je vader of moeder te vragen of je hem of haar mag interviewen. Veel mensen denken dat hun ouders daar niet voor open zullen staan, maar doe die aanname niet te snel. Het zal je verbazen hoe fijn ouders het uiteindelijk vinden om te kunnen praten, mits hen maar de juiste setting wordt geboden. Zoals een trainingdeelneemster me teruggaf nadat ik haar de tip had gegeven om haar ouders te interviewen:
“Mijn vader was aanvankelijk wat terughoudend maar stemde wel in met het interview. Toen we eenmaal van start waren begon hij uitgebreid te vertellen, terwijl hij normaal altijd heel ingetogen en stil is. We hebben bijna zes uur lang zitten kletsen toen we het om 02:00 uur ’s nachts wel genoeg vonden. Dit was de beste tool die ik ooit heb gehad om meer verbinding met mijn vader te maken!”
Misschien zal niet iedereen zo’n positieve ervaring hebben, maar als je het niet probeert dan kom je sowieso niet in de buurt. Vertel jezelf dan ook niet dat jouw ouders “hier toch niet voor open zullen staan” want dat weet je niet tot je het (een van) hen vraagt. Ik denk dat het belangrijkste is dat je het op zijn minst probeert zodat je jezelf later nooit iets kwalijk hoeft te nemen. En je kunt je broers en/of zussen ook nog een plezier doen met deze actie. Als je ouders ervoor openstaan, dan kun het gesprek ook opnemen zodat je broers en/of zussen het ook nog eens terug kunnen horen. Of je eigen kinderen later als ze groot zijn. Zo hadden mijn broer en ik allebei het voornemen om onze ouders te interviewen en is hij uiteindelijk degene geweest die het gedaan heeft en heb ik de audiobestanden ervan gekregen.
De vragenlijst die mijn broer en ik hadden opgesteld heb ik later uitgebreid op basis van andere gesprekken met mijn ouders en ervaringen van coachees en trainingdeelnemers. Inmiddels is dat een prachtig document van 71 vragen geworden die eigenlijk iedereen zijn ouders gesteld zou moeten hebben. Wil je hem doornemen en dit mogelijk ook oppakken met je ouders? Laat hieronder je gegevens achter en dan mail ik je de vragenlijst toe.
Download nu “71 Vragen die iedereen zijn ouders gesteld zou moeten hebben”
Wil je ook meer verbinding en diepgang met je ouders ervaren? Download nu de vragenlijst “71 Vragen die iedereen zijn ouders gesteld zou moeten hebben”.
Laat hiernaast je gegevens achter te laten en dan krijg je hem direct toegestuurd.
Graag hoor ik van je in de comments:
Welke vragen heb jij je ouders weleens gesteld waarover je later blij was dat je het durfde te vragen?
Tag:groeien, hulp vragen, ouders, quarterlife, relatie