9 Redenen om shit voor jezelf op te schrijven
Ik zat een tijdje geledenproestend van het lachen aan de telefoon met een van de deelnemers van afgelopen Quarterlife Experience. We hadden het over dingen voor jezelf opschrijven en bekenden beiden iets aan elkaar waar we ons eigenlijk voor schaamden, maar waarvan we tot onze grote opluchting er achterkwamen dat we het allebei deden. In onze dagboeken (of wat daarvoor doorgaat) zitten we altijd te mierenneuken op spel- en tikfoutjes terwijl niemand dat leest. Ik bekende dat ik dit deed omdat een stemmetje in mijn hoofd tijdens het schrijven soms zegt “Ho, houd het netjes Mark, straks word je heel beroemd en dan willen mensen wellicht je dagboek lezen en uitgeven en dan oooeeeehhhh…” Meteen werd ik aangevuld door mijn gesprekspartner “Oh, dat heb ik ook! Dan hoor ik een stem die zegt dat als ik morgen onder een bus kom en mensen daarna mijn dagboek vinden, dat de boel dan wel een beetje leesbaar moet zijn.” Hahaha, onverbeterlijke perfectionisten die we zijn…
Toch waren we het, om een heleboel redenen, er met elkaar over eens dat dingen voor jezelf opschrijven enorm behulpzaam kan zijn. Hier zijn negen redenen om shit voor jezelf op te schrijven.
1) Verminder je perfectionisme (dagboek)
Als je zo beroemd wordt dat men je dagboek wilt uitgeven, dan heb je waarschijnlijk wel belangrijkere zaken aan je hoofd dan je spelfouten. Als je overlijdt dan heb je niets meer aan je hoofd (of ook veel belangrijkere zaken). Je dagboek is dus dé plek om te oefenen met imperfect zijn, hoe moeilijk je het ook vindt. Als het je hier niet lukt, dan wordt het op andere plekken nog veel moeilijker. Je bent in principe de enige die het leest, dus laat je lekker gaan.
2) Structureer je gedachten (schijnmailtjes)
Je herkent ongetwijfeld de momenten waarop je dacht dat je iets heel helder in je hoofd had, tot je die email of dat rapport ging tikken. Ineens bleek het toch lastiger onder woorden te brengen. Dit zul je vooral merken als je niet zo vaak schrijft. Hoe meer je het doet, hoe beter je hersenen worden in het aanbrengen van structuur. Schrijf je ideeën op, al is het alleen om ze voor jezelf helder te krijgen. Zo tikte ik laatst nog een mailtje aan iemand dat ik uiteindelijk niet verstuurde. Het schrijven ging niet om het resultaat van het mailtje, maar om het schrijfproces zelf. Ik wilde voor mezelf helder krijgen hoe ik ergens nou eigenlijk inzat om dat mondeling met diegene beter te kunnen bespreken.
I don’t know what I think, until I write it down
3) Kom dichter bij jezelf (DailyDiary)
Ik ben groot fan van dailydiary. Dit is een online dagboek dat je mailtjes stuurt met vragen die je voor jezelf op kunt stellen. Zo krijg ik elke dag om 17:00 uur een mailtje in mijn Gmail inbox met de vraag: “How did your day go?” Als je vervolgens gewoon een reply tikt op het mailtje en die verstuurt, dan wordt je tekst opgenomen als entry voor die dag in je dagboek (achter een login). Wanneer je hierop reageert, dan heb je jezelf die vraag ook echt even te stellen “Ja, hoe gáát het eigenlijk met me?” Je word je bewuster van hoe je in je vel zit en wat er allemaal speelt in je leven. Langzaam maar zeker ga je beter voelen hoe het met je gaat, wat je gelukkig maakt en wat niet en hoe je dichter bij jezelf kunt komen en blijven.
4) Help jezelf door moeilijke momenten heen (tijdelijk dagboek)
Vooral in de emotioneel lastigere periodes heb ik heel veel aan schrijven gehad. Shit opschrijven is dan ook echt shit opschrijven. Alles wat niet leuk is, wat pijn doet en waar je moeite mee hebt, kun je even helemaal van je af schrijven. Het bijhouden van een dagboek kun je dus ook tijdelijk doen om door moeilijke momenten heen te komen.
5) Zie in hoe snel dingen veranderen (vakantiedagboek)
Een oud-collega vertelde me ooit dat hij alleen op vakantie soms een dagboek bijhield. Zijn vakantiedagboek had hem een paar mooie inzichten over zichzelf gegeven. In week twee van de vakantie las hij terug wat hij in week één had opgeschreven en verbaasde zich over het feit hoe snel zijn gedachten over zaken konden veranderen. Een week eerder dacht hij nog zus en zo over dingen na en nu zag de wereld er al heel anders voor hem uit.
6) Zie in hoe lang je al met dezelfde issues rondloopt (DailyDiary 2)
DailyDiary verzorgt het teruglezen van oude dagboekaantekeningen ook op prachtige wijze voor je. Elke dag dat ik een mailtje krijg met de vraag “How did you day go?” staat er onder die vraag “By the way, last week you wrote: … ” en kun je teruglezen wat je vorige week op had geschreven. Als je genoeg entry’s hebt dan krijg je soms in plaats van je dagboekaantekening van vorige week die van vorige maand, vorig jaar of zelfs jaren geleden toegestuurd. Wat me hierbij opvalt is hoe lang ik soms al met hetzelfde punt worstel in mijn leven. Ik denk dan dat ik me pas een paar dagen ergens zorgen over maak en lees dan dat ik daar 4 weken geleden (!) ook al mee bezig was. Tijd voor actie wellicht?
7) Onthoud dingen die je anders sowieso zou vergeten (nachtboek)
Een deelnemer in een training vertelde me ooit dat zij in plaats van een dagboek een nachtboek bijhield. Ze schreef elke morgen direct na het wakker worden haar dromen op. Dit hielp haar om ze te onthouden, te duiden en de symbolische betekenis ervan te doorgronden. Als ze het niet direct op zou schrijven, dan zou ze het sowieso vergeten. Dit is een absolute aanrader voor mensen die denken dat ze nooit hun dromen onthouden. Waarschijnlijk doe je het wel, maar slecht héél kort. Als je bij het slapen gaan een pen en papier klaar legt en je voorneemt dat je je dromen zult onthouden en als je vervolgens first thing in the morning (in bed dus nog) gaat zitten schrijven, dan is de kans veel groter dat je er iets van onthoudt. Sommige dromen die ik ooit in mijn nachtboek heb opgeschreven weet ik nu nog.
8) Maak je hoofd leeg (notitieboekje)
Je hoofd kan maar zoveel gedachten tegelijk hebben. Zodra je iets hebt opgeschreven vindt je hoofd het veel makkelijker om de gedachte los te laten. Paolo Coelho maakt bijvoorbeeld wel notities van gedachten die hij heeft, maar hij leest nooit iets terug van wat hij voor zichzelf opschrijft. Daar gaat het hem helemaal niet om. Het gaat hem om zijn hoofd leeg te krijgen. Schrijven kan dus ook ogenschijnlijk ‘doelloos’ zijn. Schrijven om het schrijven, zonder dat het uitmaakt wat er op papier komt. Op die manier is schrijven ook een goed alternatief voor mediteren. Als je denkt dat je niet weet wát je moet schrijven dan is een truc om een tijd en aantal pagina’s met jezelf af te spreken (bijvoorbeeld een half uur en 5 pagina’s) en dan net zo lang te schrijven tot één van die twee verstreken/vol is. De regel erbij is echter dat je niet niet mag schrijven. Gewoon je vingers laten gaan en welke (on)zin dan ook eruit laten vloeien.
9) Houd jezelf scherp en accountable (Mission Statement)
Net zoals dat we soms denken dat we onze gedachten helder op een rijtje hebben, denken we ook soms dat we weten wat ons doel in het leven is. Maar iets alleen maar in je hoofd hebben is nooit zo krachtig als het op een plek zwart op wit hebben staan. Een vast onderdeel van mijn coaching is dan ook om mensen aan een Mission Statement te helpen die ze op papier hebben uitgeschreven. Zo weet je écht waar je je in dit leven op wilt richten, wat enorm veel stevigheid en rust geeft. Als je dan ook nog gedisciplineerd wekelijks je Mission Statement terugleest en jezelf zo op koers houdt in het leven, dan heb je echt een game changer te pakken.
Wil je meer tips en tricks om stappen te maken als Quarterlifer? Kom dan naar één van de Quarterlife Experiences: Een inspirerende avond om uit te zoeken welke koers jij wilt gaan varen en hoe jij de eerste stappen kan zetten op het pad van een ‘prima zeventje’ naar je eigen tien!
Graag hoor ik van je in de comments:
Wat is voor jou de waarde van dingen opschrijven?
Het is ongekend hoeveel meer exposure ik krijg door één enkele Facebook share, like of comment. Heb je iets aan deze blog, doe dan graag wat voor me terug door te liken of sharen op de sociale media en laat anderen direct ook profiteren van de inzichten die voor jou waardevol zijn. Dank!
1 Comment
Leuke blog Mark! Ik ben wat onregelmatig met het bijhouden van een dagboek, maar het helpt me wel altijd.