9 Tips voor het afvinken van de moeilijkste items op je bucket list
Zijn er zaken die je al langer wilt doen maar waar je steeds niet aan toekomt? Weet je ergens wel wat je écht belangrijk vindt, maar doe je toch steeds andere dingen? Hoe groter een uitdaging is, hoe langer je ermee wacht en hoe langer je ermee wacht, hoe groter de uitdaging wordt. Tot het moment dat het een monster is waar je het gevecht niet meer mee aan wilt gaan. Gebruik onderstaande tips om het monster te verslaan en stap voor stap de grootste en belangrijkste wensen en dromen in je leven te vervullen.
Zie je sterfelijkheid in
1) Memento mori
Mijn grote voorbeeld Stephen R. Covey zei altijd ‘Begin with the end in mind’. Of het nou een project is waaraan je begint voor je werk of iets als een sportwedstrijd in je privéleven: weet waarom je iets doet en wat je wilt dat er uiteindelijk uitkomt. Dit geldt dus ook voor je leven. Bedenk voor jezelf hoe je vanaf je sterfbed terug zou kijken op je leven als je zo doorgaat als je nu bezig bent. In de Middeleeuwen noemde men het memento mori, gedenk te sterven. Elk moment van je leven kun je vooruitdenken en je afvragen “Wat als ik nu kom te overlijden? Ben ik dan tevreden met mijn leven zoals het nu gaat?” Steve Jobs keek zichzelf elke dag aan in de spiegel en vroeg zichzelf dan af of het ok zou zijn als hij die dag zou sterven. Als het antwoord iets te veel dagen achter elkaar ontkennend was, dan had hij iets te veranderen.
2) Je verwachte sterfdatum (van nog 100 jaar naar nog 40)
We denken allemaal dat we nog zeeën van tijd hebben, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Bij mij kwam de rest van mijn leven een stuk naar voren toen ik laatst een programmaatje op internet gebruikte om mijn sterfdatum uit te reken. Ik vond het aanvankelijk een nogal luguber idee, maar degene die me erop wees had het gebruikt om zijn verwachte sterfdag in zijn agenda te kunnen zetten en zo een sense of urgency te creëren in zijn leven om NU die dingen te gaan doen die hij belangrijk vond. Dit haalde me over de drempel en ik berekende dat mijn te verwachten sterfdag 18 december 2057 is. Ja, de berekening is erg dunnetjes qua inputparameters, maar toch is dit statistisch wel wat je ongeveer mag verwachten. Ik schrok dat ik nog ‘maar’ 41 jaar te leven zou hebben. Dat komt omdat mensen me vaak vragen of de term Quarterlifer impliceert dat je nog maar een kwart van je leven erop hebt zitten en ik dan antwoord dat dit best zou kunnen omdat we door de vooruitgang in de medische wetenschap zomaar 120 of 140 kunnen worden. Maar nu ging mijn levensverwachting van nog 100 jaar te leven ineens naar nog maar 40 jaar. Oei, misschien wil ik dan maar wat sneller de dingen gaan doen die ik belangrijk vind…
3) Je mogelijke sterfdatum (van nog 40 jaar naar nog 1)
Op het gebied van het schrijven van een boek kwam mijn toekomst nog veel dichter naar me toe in een coachingsgesprek afgelopen zomer. De vrouw die me coachte bracht ter sprake dat ik misschien nog maar een jaar te leven had: “Ik zeg het niet om je bang te maken, maar zodat je je er bewust van bent.” Heel even maakte het me wel een klein beetje bang, maar al snel viel dat weg. Een vriend van me legde mij een keer uit dat de angst om te sterven eigenlijk de angst is om te leven. Als je het eng vindt om je verwachte sterfdatum uit te rekenen of om te bedenken dat je over een jaar misschien wel niet meer leeft, dan ben je niet zozeer bang voor de dood, maar meer bang om te leven en dát te doen wat echt belangrijk voor je is. Voor mij kwam door dit besef de 40 jaar grens ineens naar 1 jaar toegeschoven. Tijd om mijn boek te gaan schrijven dus.
Vertrouw op je wensen
4) Ga naar binnen
We zitten doorgaans zo in ons hoofd in deze maatschappij dat we niet meer voelen wat nou echt belangrijk is. We zijn superdruk met deadlines, meetings, sociale contacten onderhouden, etc. dat we vergeten tijd voor onszelf te nemen en te onderzoeken wat er echt toe doet. Echter, als je naar binnen gaat, gewoon alleen al 5 minuten op een stoel zitten, dan kun je even rustig worden en kijken wat er allemaal speelt in je leven en zien wat nou écht belangrijk is en wat niet. Als er dan dingen omhoogkomen, vertrouw er dan op dat je dat wilt doen. Alleen al om het feit dat het bij jou omhoogkomt. Het grootste punt van spijt aan het einde van een mensenleven is ‘I wish I would have had the courage to live a life true to myself and not the life others expected of me’. Vertrouw er dus op dat wat voor jou belangrijk voelt, dat je dat ook echt wilt doen.
5) Leun op anderen
Als je nog niet zoveel zelfvertrouwen hebt opgebouwd in dit soort zaken, dan kan het lastig zijn om maar gewoon even op jezelf te vertrouwen. Zoek daarom mensen om je heen die jou het vertrouwen geven. In de coachingsessie met de eerdergenoemde vrouw gingen we onderzoeken wat mijn roeping in dit leven is en daar kwam bij haar intuïtief naar voren dat er iets was met een boek. Meer wist ze ook niet te zeggen. Het resoneerde bij mij omdat ik altijd al wel de latente wens heb gehad om ooit een boek te schrijven. Ik dacht echter dat ik dat pas zou kunnen doen als ik 50 of 60 zou zijn en vol levenservaring zou zitten. “Nee hoor” zei ze “misschien is er nu al een boek dat door jou geschreven wil worden. Vertrouw er maar op dat als jij dit wilt dat het niet voor niets is.” En zoals met alles in het leven is de betekenis van zaken exact die betekenis die je er zelf aan geeft. In mijn geval was dit dat ik inderdaad een boek wil schrijven en nu stond er ineens iemand achter me die volop in mij en in mijn schrijfproces vertrouwde als ik dat aan zou gaan. Wat een fijn gevoel van steun. Zoek dat ook!
6) Het succes zit in het doen
Het succes van het nemen van een bepaalde actie zit niet in de uitkomst maar in het proces zelf. Het feit dat ik hier nu afgezonderd mijn boek zit te schrijven, dát maakt me succesvol. Niet of het boek straks een groot succes gaat zijn volgens de conventionele norm. Natuurlijk zou dat mooi zijn, maar het belangrijkste is dat ik aan het eind van mijn leven terug kan kijken en geen spijt hoef te hebben. Ik heb dan dat gedaan wat ik graag wilde doen: een boek schrijven. Hoe succesvol wil je zijn?
Plan die shit in
7) Wacht niet af tot het vanzelf gebeurt
Wat ik soms merk bij mezelf is dat ik bij bepaalde zaken afwacht of het gaat gebeuren in plaats van dat ik zelf actie onderneem. Ik zie een mooie vrouw en ik wacht af of het lot zo zal lopen dat we met elkaar in gesprek zullen raken. Ik bedenk iets tofs dat ik wil doen en ik vraag me af of het mij gegeven zal zijn in dit leven om dat ook te hebben, doen of zijn. Zo werkt het echter niet. Als je iets wilt bereiken in het leven dan zal je daar zelf stappen voor moeten zetten. Stel doelen, maak plannen en ga het doen, hoe spannend het ook moge wezen. The best antidote to anxiety is action.
8) Scan je agenda en blok de eerste mogelijkheid
Grote zaken zoals een boek schrijven kosten tijd en dus wil je een moment vinden om dit met aandacht te kunnen gaan doen. Zelf heb ik mijn agenda gescand en me afgevraagd wanneer de eerste mogelijkheid was dat het paste. Ik wilde 4 weken in isolement ervoor uittrekken en zag januari 2016 als de eerste mogelijkheid. Dan is het gewoon een kwestie van blokken die hap en een ticket en een appartement ergens boeken and the game is on.
9) Durf nee te zeggen
Als je iets blokt in je agenda, dan betekent dat meteen dat er zaken voorbij zullen gaan komen die je af moet zeggen of waar je ‘nee’ aan moet verkopen. Voor mij kwamen er nadat ik het ingepland had twee vrij lucratieve businesskansen voorbij. Normaal zou ik erg gebaald hebben dat ik die nu ging missen, maar omdat ik zo in de driver’s seat zit van dat ik dit boek wil schrijven, kon ik juist inzien dat als ik deze maand niet ingepland had, dat het schrijven er dan niet van gekomen zou zijn, juist omdat dergelijke kansen zich gepresenteerd zouden hebben en ik daarvoor gevallen zou zijn. Maar als ik heel eerlijk kijk naar wat ik écht wil, dan waren het niet deze kansen die wel heel lucratief zijn maar niet mijn diepste verlangen. Het is juist de lastigere maar meer voldoening gevende weg van het schrijven van een boek waar mijn wens ligt. Durf dus nee te zeggen.
Wil je nog een tiende bonustip om meteen in actie te komen? Ok dan, lees deze blog!
Graag hoor ik van je in de comments: