"Helemaal naar de meditering is een gevatte introductie op meditatie en spiritualiteit"

'Druk zijn' is hot Een burn-out 'not'

We overladen onszelf met informatie en alles wat we doen moet nuttig zijn. Maar ons brein kan niet altijd goed omgaan met al die prikkels. Het is dan ook niet zo vreemd dat meer dan één miljoen Nederlanders burn-outklachten hebben. Terwijl de oplossing voor meer rust en ontspanning heel simpel is: zitten en mediteren. 'Maar dat is toch zweverig gedoe?' Integendeel!

Lees meer Bestel nu

Een nuchtere introductie op spiritualiteit en meditatie

Bestsellerauteur Mark Siegenbeek van Heukelom laat zien dat mediteren gezond, wetenschappelijk bewezen en pragmatisch is. Hij geeft nuchtere antwoorden op al je prangende vragen over het hoe en waarom van spiritualiteit. Vind rust, wijsheid en zelfvertrouwen aan de hand van verschillende meditatieoefeningen op uiteenlopende niveaus. Zo kun je elke dag lekker naar de meditering!

● Een nuchtere en onderzoekende kijk op meditatie en spiritualiteit.
● Ook geschikt voor sceptici.
● Met online meditatieoefeningen om direct aan de slag te gaan.

Voor wie is dit boek?

Uiteraard is dit boek er voor iedereen die er interesse in heeft, maar het is vooral geschreven voor de volgende typen mensen:

Als eye opener voor de nuchtere mens

Dit boek is er in eerste instantie voor de nuchtere mens die meditatie en spiritualiteit tot dusver heeft vermeden omdat het wat zweverig klinkt, maar die tegelijkertijd toch ook wel een beetje nieuwsgierig is. Naast het feit dat het boek veel zaken expliciet uitlegt die vaak onbenoemd blijven, vind je ook verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur.

Als cadeau voor de bevriende scepticus

Dit boek is ook een ideaal cadeau voor die sceptische vriend of collega of dat familielid dat niet begrijpt waarom je zou mediteren. Als je zelf de kracht van meditatie al kent en sceptici om je heen hebt van wie je wel denkt dat ze veel aan meditatie zouden hebben, dan kan dit boek weleens een prachtig cadeau zijn.

Als kader voor de beginnende practitioner

Tot slot is dit boek er voor de beginnende beoefenaar van meditatie of spiritualiteit die nog wat kadering en uitleg van bepaalde begrippen of concepten mist. Waar meditatie en spiritualiteit er vaak maar gewoon ingefietst worden, geeft dit boek je juist een rustige opbouw en voldoende achtergrondinformatie om goed te begrijpen waar je mee bezig bent.

Waarom dit boek en deze titel?

In juli 2014 was ik met een groep vrienden op reis in Thailand. Na een week zuipen en mooie gekkigheid, met als klap op de vuurpijl de Full Moon Party op het eiland Ko Pha-ngan, zouden mijn vrienden hun reis vervolgen naar Vietnam om hun hoofd er nog wat verder af te schroeven op alle feestjes die ze daar tegen zouden komen. Ik ging het binnenland van Thailand in om tijdens een meerdaagse meditatieretreat in een meditatiecentrum aan een flinke dosis zelfreflectie te gaan doen.

Voor deze Thailand party squad was dit een wat vreemde move, die nogal ver van hun belevingswereld afstond. Waarom zou je ruim een week in de stilte gaan zitten als je ook kon zuipen, feesten, dansen en idioot doen? Enkele jongens waren wel nieuwsgierig en vroegen me wat meditatie precies inhield en waarom ik het ging doen.

Tijdens de zee van bonkende trancemuziek, kleurrijke neongadgets en exotische buckets kwam mijn uitleg niet helemaal tot zijn recht en mijn enthousiasme vond bij de meesten van hen weinig weerklank.

Toch vonden ze het mooi dat ik mijn eigen pad zou gaan en die acceptatie werd alleen maar groter toen een van die jongens een scherpe observatie deed: ‘Yo gasten, wij gaan straks op doorreis naar Vietnam om nog een weekje lekker naar de tering te gaan en Mark gaat naar zijn meditatiecentrum om lekker naar de meditering te gaan!’ Het leidde tot veel hilariteit en ineens was er een nieuw gezegde geboren. Naar de meditering gaan.

Ik zou de term ‘naar de meditering gaan’ de komende jaren zo nu en dan gebruiken, wat steeds een lach bij anderen opleverde en voor veel acceptatie zorgde van het feit dat ik mediteer.

In mijn werk als trainer en coach zette ik daarnaast steeds vaker een korte meditatie in, die ik op heel nuchtere wijze bracht. Geregeld kreeg ik daarop van deelnemers terug dat ze eigenlijk totaal niet openstonden voor meditatie omdat ze het maar zweverig vonden, maar achteraf heel blij waren dat ze het hadden ervaren en dat ik het zo nuchter en begrijpelijk had gebracht. ‘Anders had ik me hier nooit voor opengesteld en ik heb nu echt de intentie om me verder in meditatie te verdiepen’, was een van de reacties die ik terugkreeg.

Door dit soort ervaringen wist ik dat er meer mensen moeten zijn die iets aan meditatie kunnen hebben, mits het maar op een laagdrempelige manier gebracht wordt. Toen ik het plan opvatte om deze mensen met een boek te bereiken, was de titel dan ook snel bedacht.

Inhoudsopgave

Deel 1 - Meditatie
Hoofdstuk 1 We zijn overprikkeld
Hoofdstuk 2 Het zweverige imago van meditatie
Hoofdstuk 3 De voordelen van meditatie
Deel 2 - Het S-woord
Hoofdstuk 4 Wat is spiritualiteit?
Hoofdstuk 5 Wat vraagt spiritualiteit van je?
Hoofdstuk 6 Hoe zit het met het ego?
Hoofdstuk 7 Hoe zit dat met verlichting?
Deel 3 - Aan de slag
Hoofdstuk 8 Hoe begin ik mijn spirituele pad?
Hoofdstuk 9 Vragen en obstakels op het spirituele pad