-
Ideale levensstijl: leven zoals je écht wilt 6
-
Lecture1.1
-
Lecture1.2
-
Lecture1.3
-
Lecture1.4
-
Lecture1.5
-
Lecture1.6
-
-
Financiële vrijheid: nooit meer je tijd moeten verkopen 6
-
Lecture2.1
-
Lecture2.2
-
Lecture2.3
-
Lecture2.4
-
Lecture2.5
-
Lecture2.6
-
-
Relatie met geld: doorbreek je geldpatronen 6
-
Lecture3.1
-
Lecture3.2
-
Lecture3.3
-
Lecture3.4
-
Lecture3.5
-
Lecture3.6
-
-
'Relatie met geld'-kluis: belemmerende overtuigingen en gedragingen aanpakken 10
-
Lecture4.1
-
Lecture4.2
-
Lecture4.3
-
Lecture4.4
-
Lecture4.5
-
Lecture4.6
-
Lecture4.7
-
Lecture4.8
-
Lecture4.9
-
Lecture4.10
-
-
Zorgeloos geldbeheer: in een half uur per maand grip op je geld (en stressvrij kunnen uitgeven) 8
-
Lecture5.1
-
Lecture5.2
-
Lecture5.3
-
Lecture5.4
-
Lecture5.5
-
Lecture5.6
-
Lecture5.7
-
Lecture5.8
-
-
Beleggen: bewust leven en 30 jaar eerder met pensioen 8
-
Lecture6.1
-
Lecture6.2
-
Lecture6.3
-
Lecture6.4
-
Lecture6.5
-
Lecture6.6
-
Lecture6.7
-
Lecture6.8
-
-
De belegkluis: beleggen in de praktijk voor dummies zonder geld 7
-
Lecture7.1
-
Lecture7.2
-
Lecture7.3
-
Lecture7.4
-
Lecture7.5
-
Lecture7.6
-
Lecture7.7
-
-
Ondernemen: schaalbaar geld verdienen met je passie 8
-
Lecture8.1
-
Lecture8.2
-
Lecture8.3
-
Lecture8.4
-
Lecture8.5
-
Lecture8.6
-
Lecture8.7
-
Lecture8.8
-
-
Een rijk leven: goed zorgen voor jezelf én voor de wereld 8
-
Lecture9.1
-
Lecture9.2
-
Lecture9.3
-
Lecture9.4
-
Lecture9.5
-
Lecture9.6
-
Lecture9.7
-
Lecture9.8
-
-
De "Ik wil nog meer leren"-kluis 9
-
Lecture10.1
-
Lecture10.2
-
Lecture10.3
-
Lecture10.4
-
Lecture10.5
-
Lecture10.6
-
Lecture10.7
-
Lecture10.8
-
Lecture10.9
-
Lifestyle boven alles
Welkom bij de course “Bekostig je ideale levensstijl”. Wij, Hugo en Mark, vinden het te gek dat je meedoet!
Laten we beginnen bij het begin. Deze course is in essentie bedoeld om je gelukkiger te maken. Het lastige daarbij is dat je bij de woorden ‘ideale levensstijl’ al snel kunt denken aan extreme luxe en overvloed. Dit kan de terechte vraag oproepen of je gelukkiger wordt als je een Rolls Royce voor de deur van je immense villa hebt staan. Laten we die misvatting meteen uit de wereld helpen. Dat is niet waar we ons op richten in deze course. Met je ‘ideale levensstijl’ bedoelen we iets anders. Graag gaan we daar in onderstaande video op in en nemen we je mee in het belang van het naleven van je ideale levensstijl en wat daarvoor nodig is.
Hieronder lees je ons verhaal uit de video nog een keer terug in meer detail. Aan het eind van deze les hebben we nog een oefening voor je klaargezet.
Twee categorieën ‘ideale dag’
Voor we nader duiden wat we bedoelen met je ideale levensstijl willen we toch nog eens benadrukken hoe makkelijk de associatie met eenmalige highs wordt gelegd door veel mensen. In zijn coaching komt Mark het bijvoorbeeld tegen als hij een oefening doet met zijn cliënten die gaat over het fantaseren over je ideale dag. Grofweg zijn er twee categorieën van fantasieën die zijn cliënten met hem delen. De eerste categorie is die van de zojuist genoemde eenmalige high. Voorbeelden zijn het grote housewarming feest dat iemand geeft in zijn huis in het bos ergens in het bergachtige buitenland of de voldoening die een ander voelt op de dag dat hij zijn eigen bedrijf verkoopt dat hij ooit als startup is begonnen en nu alle credits op kan eisen in de vorm van erkenning en harde euro’s. Het is dezelfde categorie waar veel mensen in terechtkomen die nadenken over hun pensioen: lekker ergens op een exotisch strand een cocktail drinken of een grote cruise maken in de Cariben. Het zijn geweldig lekkere vooruitzichten, maar ze roepen een belangrijke vraag op die de mensen in deze categorie zichzelf vaak niet stellen: “Wat doe je alle dagen vóór deze eenmalige high en wat wil je op alle dagen erná gaan doen?” Grote dromen zijn mooi en belangrijk en die ondersteunen we graag, maar het zou jammer zijn als ze ten koste gaan van een gelukkig leven richting de grote droom en als ze een gapende leegte achterlaten nadat de droom bereikt is.
Een antwoord op de zojuist gestelde vraag vind je door over je leven te fantaseren zoals mensen in de tweede categorie dat doen. Zij komen niet met een eenmalige high, maar beschrijven een min of meer standaard dag zoals ze die in het ideale geval zouden willen ervaren. Een typisch voorbeeld van een gemiddelde cliënt van Mark is het volgende beeld.
“Ik sta uitgeslapen en wel op, nog voordat de kinderen en mijn partner wakker zijn en neem even tijd voor mezelf om wat te schrijven, te bewegen of een moment van stilte te nemen. Daarna ontbijten we gezellig met het hele gezin en merken we dat we allemaal zin hebben in de dag. Vervolgens gaan de kinderen naar school, mijn partner naar zijn werk en ga ik met mijn persoonlijke project aan de slag (boek schrijven, website bouwen, hout bewerken) precies in de omgeving die ik fijn vind (in een hip koffietentje, op de eigen studeerkamer thuis, in het atelier achterin de tuin). ‘s Middags ga ik op pad omdat ik dan met mensen samenwerk aan iets waar we allemaal veel passie voor voelen. Eerst lunchen we gezellig met elkaar en daarna maken we grote stappen op weg naar ons doel. ‘s Avonds thuis maken we met het hele gezin onze eigen pizza’s en eten die gezellig met zijn allen op terwijl we het hebben over onze dag. Als de kinderen naar bed zijn doen we nog een kort borreltje met vrienden en duiken daarna op tijd ons bed in voor morgen weer zo’n heerlijke dag.”
Natuurlijk zit er veel verschil per persoon in, want de een heeft of wil geen kinderen en de ander juist meer of minder tijd alleen doorbrengen op de ideale dag, maar als je hier en daar wat details verandert dan kan iedereen zo voor zichzelf een manier van leven bedenken waarop hij optimaal gelukkig is. Misschien niet maximaal gelukkig, zoals bij de eenmalige high van de eerste categorie, maar dat niveau is toch niet duurzaam vol te houden.
Voor een gelukkig leven heb je dus meer aan een ideale levensstijl die je dagelijks ervaart dan aan het bereiken van die grote droom die tot een eenmalige high leidt. Je geeft maar één keer een housewarming in je berghut, dus hoe is het om daar vervolgens dagelijks in het buitenland te wonen met je vrienden ver op afstand? Je verkoopt maar één keer je startup, dus hoe was je leven al die dagen ervoor waarop je keihard aan het ploeteren was om succesvol te worden? Een cocktail op een strand is heerlijk, maar hoe is het op dag 5, 13 of 67? Smaken de cocktails dan nog steeds? Schrijfster Annie Dillard zei het zo mooi:
“How we spend our days is, of course, how we spend our lives.”
Een rijk leven is het leven dat op een gemiddelde dag optimaal gelukkig maakt zonder dat het de behoefte opwekt om te ‘vluchten’ naar een exotisch oord of bombastisch levensdoel.
De vraag is dan waarom velen van ons niet al zo leven? Wat houdt ons af van onze ideale levensstijl? Het komt door hoe we aankijken tegen geld enerzijds en tijd en gezondheid anderzijds. Doordat we denken (terecht of onterecht) dat onze ideale levensstijl op dit moment niet mogelijk is, leven we voorlopig nog maar even op een suboptimale manier. Omdat we tegelijkertijd ook nog denken dat we alle tijd van de wereld hebben in het leven en we altijd nog optimaal kunnen leven, schuiven we het moment om écht voor onszelf te kiezen uit naar de toekomst. In veel gevallen heet die toekomst ons pensioen.
Maar dit kan ook anders. We laten je graag inzien dat je, met meer inzicht in geld enerzijds en in tijd en gezondheid anderzijds, ook een andere keuze kunt maken. Je hoeft niet te wachten tot je pensioen, je kunt ook nu al beginnen met ideaal leven of erop voorsorteren om zo snel mogelijk je ideale levensstijl erop na te houden.
Waarom tijd en gezondheid zo belangrijk zijn
“Time and health are two precious assets that we don’t recognize and appreciate until they have been depleted” – Dennis Waitley
Normaal wachten we op ons pensioen om bezig te gaan met onze ideale levensstijl, maar is dat niet wat (te) laat? Zoals motivational speaker Dennis Waitley zo mooi zegt zijn er op deze wereld eigenlijk maar twee zeer schaarse bezittingen. Dit zijn tijd en gezondheid. Iedereen heeft hier maar een beperkte hoeveelheid van. Het probleem met deze waardevolle bezittingen is dat je geen idee hebt hoeveel je ervan hebt. Ook kan je nooit meer tijd of gezondheid creëren. Natuurlijk, door onder andere medische ontwikkelingen is onze tijd en gezondheid wel meer geworden over de jaren. Maar het feit blijft dat deze bezittingen eindig zijn en je zult de echte waarde hiervan pas inzien als ze er (bijna) niet meer zijn. Wachten op je pensioen om je ideale leven in te richten, kan dus een futiele onderneming zijn als je op je 66e na 40 jaar hard werken dood neervalt.
En zelfs als je wel ruim de tijd blijkt te hebben in dit leven en 30 jaar lang van je pensioen blijkt te kunnen genieten, is een optimale gezondheid dan niet ook een onderdeel van je ideale levensstijl? Hoe zou je gezondheid eruit zien van je 67e tot je 97e? En hoe is die vergeleken met je gezondheid tussen je 27e en je 57e? Vermoedelijk ben je in je jonge jaren gezonder en kun je meer genieten van veel zaken die het leven te bieden heeft. Zou je dan niet liever in je jonge jaren óók al de vrijheid hebben om te leven zoals jij wilt leven om in die jaren optimaal te kunnen genieten van je hopelijk nog zo florissant mogelijke gezondheid?
In deze course willen we je helpen om zo snel mogelijk ideaal te gaan leven en niet pas ergens verderop in je leven als de resterende hoeveelheden in je potjes tijd en gezondheid een stuk onvoorspelbaarder zijn.
Waarom geld ook belangrijk is
Nu komt het tricky punt waar veel mensen vastlopen. Sommige ideale levensstijlen zijn ‘sluitende business cases’, andere helaas niet. Wat we daarmee bedoelen is dat als jouw ideale levensstijl bijvoorbeeld is dat je drie dagen per week wilt werken als plaatsvervangend huisarts (of een andere over het algemeen goedbetaalde activiteit) en de rest van je tijd wilt besteden aan je gezin en vrienden, dat je in die drie dagen genoeg kunt verdienen om goed van rond te komen. Maar als je ideale levensstijl is dat je vier dagen in de week als klimaatactivist (of een andere activiteit die over het algemeen niets tot heel weinig oplevert qua inkomsten) bezig wilt zijn en de rest van je tijd met je familie en vrienden door wilt brengen, dan sta je voor een lastigere financiële uitdaging. De huisarts heeft sneller een ‘sluitende business case’ dan de klimaatactivist: de ideale levensstijl is makkelijker in te regelen en duurzaam vol te houden, want er komt genoeg geld in het laatje.
Geld kan dus veel mensen afhouden van het leven van hun ideale levensstijl omdat er niet genoeg van binnenkomt als ze dagelijks gaan doen waar ze het gelukkigst van worden. In zo’n geval kan het bijzonder handig zijn om meer te leren over geld (en in dit geval vooral hoe je er meer van kunt krijgen) om optimaal te kunnen leven.
Maar geld kan ook de andere kant op een probleem vormen voor je ideale levensstijl. Wat we ook veel zien zijn mensen die over de jaren heen steeds meer zijn gaan verdienen maar ook steeds meer energie zijn gaan verliezen op wat ze doen. Denk als extreem voorbeeld aan de strategy consultant die 70 uur per week werkt, bakken met geld verdient, maar weinig sociaal leven heeft en een gebrek aan zingeving ervaart. De emotionele leegte vult hij op door naast work hard, ook play hard te bezigen en flessen champagne er doorheen jaagt in veel te dure clubs, door in een ranzig dure auto rond te rijden die hem een gevoel van status moet geven en door in een Amsterdams grachtenpand te wonen waar de meesten van ons niet eens een maand huur voor op zouden kunnen hoesten. Deze persoon heeft qua inkomsten alle vrijheid om te doen en laten wat hij wil, maar door zijn huidige levensstijl denkt hij vast te zitten aan extreem hoge uitgaven om ideaal te kunnen leven. Het zou goed kunnen dat in het ideale leven van deze persoon strategy consulting (of ander advieswerk) nog steeds een belangrijke activiteit is waar hij gelukkig van wordt, maar met veel meer balans en daarmee tijd voor andere zaken zoals relaties, ontspanning en persoonlijke groei. Een gebrekkig inzicht in zichzelf en in de omgang met geld hebben hem nu alleen vastgezet in een manier van leven waar hij niet echt gelukkig van wordt.
Ook in deze gevallen kan educatie over geld (en in dit geval vooral over uitgavepatronen en je relatie met geld) enorm helpen om meer te gaan leven naar je ideale levensstijl.
Al met al kunnen we dus concluderen dat gaan leven naar je ideale levensstijl je levensgeluk een enorme boost kan geven. Daarnaast is het ook van belang om dit snel te gaan doen, omdat je niet weet hoeveel tijd en gezondheid je nog over hebt. Omdat geld echter zo bepalend is in de haalbaarheid van je ideale manier van leven, kun je er niet omheen dat meer leren over geld en beter worden met financiën een enorme boost kan geven in de waarschijnlijkheid dat je naar je ideale levensstijl kunt gaan leven en in de snelheid waarmee je dat voor elkaar kunt krijgen.
Oefening – Elementen van jouw ideale levensstijl waar je geen rekeningen van betaalt
We gaan in de rest van deze module nog uitgebreid verkennen hoe jouw ideale levensstijl eruit ziet, maar als eerste stap mag je vast eens stilstaan bij welke elementen mogelijk onderdeel zijn van jouw ideale levensstijl en waarvan je weet dat ze geen geld in het laatje brengen.
- Welke hobby’s heb je die je graag doet en waar lastig geld mee te verdienen is of die zelfs veel geld kosten? (Denk aan sporten, tuinieren, knutselen, schilderen, schrijven, mediteren, etc.)
- Wat voor soort activiteiten die onder de noemer ‘vrijwilligerswerk’ kunnen vallen voer je graag uit? (Denk aan commissiewerk, betrokkenheid bij een politieke partij, een helpende hand bij je sportvereniging of een goed doel, etc.)
- Aan welke relaties besteed je graag veel tijd of meer tijd dan je nu doet? (Denk aan je kinderen, ouders, partner, vrienden, etc.)
Als je dit zo op een rijtje zet, herken je dat je meer tijd aan deze zaken zou besteden als je financieel vrijer was om precies die keuzes te maken die jij graag wilt? Als je minder tijd zou hoeven besteden aan geld verdienen, zou je dan meer van dit soort activiteiten uitvoeren? En wat zijn dan de belangrijkste elementen waar je meer aandacht aan zou besteden in je leven?
Beantwoord deze vragen voor je verder gaat naar de volgende les. Doe dat voor jezelf of – nog beter – hieronder in de comments zodat andere deelnemers mee kunnen lezen en je elkaar kunt inspireren.
4 Comments
Hi Mark, prachtig (wel lang!) verhaal en ik merk dat er iets bij me getriggerd word. Alleen ik lees nergens iets over de hoe les is vormgegeven of welke data deze plaats gaat vinden etc? En 50 mensen klinkt ook als veel, hoe maken jullie het persoonlijk? Ik hoor graag van je! Groet, Lisa
Hey Lisa,
Dank voor je bericht! Volgens mij maak je uit onze tekst op dat het om een fysieke training gaat. Klopt dat? Dat is echter niet het geval, dit is namelijk een online course. De data zijn dus flexibel, je kunt er zelf aan werken wanneer je wilt. Wel is het handig als je de komende 10 weken genoeg tijd hebt daarvoor (ongeveer 3 tot 4 uur per week). Er is dus ook geen deelnemersaantal, je stapt gewoon in en treft elkaar mogelijk online in de comments en reacties. Helpt dit wat voor je beeldvorming?
Groeten!
Hoi Mark en Hugo. Ik heb zojuist een review ingestuurd, maar ik zie hem niet terug.
Ik hoop dat jullie hem hebben ontvangen?
Rating 5 sterren uiteraard!
Groetjes,
Joop
Hey Joop, je review staat erop hoor! Dank voor je mooie woorden!