Qua de 3 typen, lijk ik het meest op de ‘spender’, wat zeker een nadeel is, is dat ik niet iets achter de hand heb voor onverwachte uitgaven en ik me zorgen kan maken over de toekomst. Daarbij heb ik altijd in mijn hoofd dat ik ‘moet sparen’, maar toch meer kijk uit geef op gebied van kort termijn-denken.
Heel herkenbaar voor mij Lisanne :-$ In de module over Zorgeloos Geldbeheer nemen we je mee in hoe je hier beter mee om kunt leren gaan en wél een spaarpotje op kunt gaan bouwen!
Ik lijk het meest op een spender. Ik spaar elke maand en heb verschillende potjes. Helaas zijn die potjes ook weer bedoeld om dat zelfde jaar te gebruiken, bijvoorbeeld voor een vakantie of reis (of een ander doel). Écht sparen zit er dus niet tussen.
Mooi onderscheid tussen kortstondige en langetermijnspaarpotjes, Florien. Die eerste zijn ook heel belangrijk om vakanties en andere incidentele uitgaven van te kunnen doen, maar op lange termijn bieden ze je een stuk minder. Gaan we volop mee aan de slag in de module over Zorgeloos Geldbeheer!
Ik ben een avoider. Maak me weinig druk / zorgen om geld. Ik heb genoeg inkomen om mijn leven te bekostigen en weet dat ik met mijn achtergrond zo weer een baan zou vinden die goed verdiend mocht dat nodig zijn. Ik ben me echter wel steeds meer bewust van wat ik echt nodig heb, en probeer hier ook wat meer inzicht in te krijgen, zodat ik bijv. een dag minder kan gaan werken of een baan nemen die minder verdiend maar waar ik meer plezier uit zou halen.
Ah mooi, na twee Spenders ook een Avoider in de club 😉 Het inzicht dat je wilt creëren gaat zeker komen als je in de volgende module met Zorgeloos Geldbeheer aan de bak gaat!
Zeker weten een Avoider 🙂 Ik heb echt al meer dan 10 jaar op mijn actielijstje staan om nu toch eens echt mijn uitgaven in kaart te brengen. En mijn vriendin is trouwens ook een avoider dus voor haar geldt dat ook. Maar, ik heb natuurlijk helemaal geen zijn om dat te doen haha! De “Het gaat toch prima zo”-houding van de avoider is wel herkenbaar voor mij. Ik ben meerdere keren gestart met een overzicht maken maar steeds niet afgemaakt en gewoon weer door gegaan met de orde van de dag. Inkomsten zijn wat makkelijker inzichtelijk omdat je ook belastingaangifte moet doen en dan alles samenkomt.
Wel hebben we twee keer een soort van ‘ bespaarmaand’ ingesteld om in die maand te focussen op zoveel mogelijk dingen vinden waarop we konden besparen, zonder echt in te hoeven boeten (we hadden dan een spaardoel die we wilde halen als motivatie). Dat werkte wel lekker. We pakten dan gewoon dingen aan die we bedachten zonder een heel kostenoverzicht te hoeven maken waar we geen zin in hadden 😉 Denk bijvoorbeeld aan een verzekering checken op goedkopere opties en de boodschappen goedkoper/beter doen, etc.
Maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus ik hoop echt dat deze cursus me helpt om nu toch eens echt een overzicht van mijn kosten te krijgen 😀
Haha, dat is echt heel typisch voor een Avoider ja!
Maar ik denk dat het je met deze course wel gaat lukken. Zorgeloos Geldbeheer leunt voor een gedeelte op je eigen overzicht maken, dus waarschijnlijk ga je de urgentie ervan inzien en wel een stap zetten. Mijn ervaring (overigens als Spender en niet als Avoider, maar toch) is dat het echt ook heel leuk kan worden als je overzicht krijgt en er een positieve feedback loop naar je beloningssystemen ontstaat om het te blijven doen. Benieuwd hoe het je zal vergaan 🙂
Avoider hier. Ik moest lachen om die eerste zin van de omschrijving. Ik ben dus écht geen corporate grootverdiener, dus zou zeker baat hebben bij beter financieel inzicht. Alleen net als Bart ook omschrijft: de noodzaak was er nooit. Aan het einde van de maand was het nooit op dus inzicht? Why bother..
Secundair een saver, en ik weet ook meteen waarom. Mijn vader is een echte saver. Die moeten we nu hij met pensioen is écht pushen om eens van zijn opgepotte euro’s te gaan genieten. En gelukkig heb ik toen mijn leven nog relatief ‘goedkoop’ was aardig wat gespaard op papa’s advies. Tegenwoordig lukt dat me simpelweg niet meer omdat mijn kosten sneller stijgen dan mijn inkomsten. Dat zal straks met een kind erbij nog lastiger worden. Tadaaa daar is de noodzaak al. Blijkbaar moet het eerst gaan schuren voordat ik in beweging kom.
Haha, heel herkenbaar. Veel mensen hebben eerst pijn nodig om in beweging te komen 🙂 Maar volgens mij ben je de echte pijn net voor door dit nu proactief op te pakken en je shit goed te regelen voor wanneer je kind er is. Mooie drijfveer! Laat ons weten hoe het is als je binnenkort wat meer overzicht hebt.
Leuk om dat onderscheid te zien en te snappen. Ik ben zeker een spender. Voordat het geld binnen is, ga ik al doelen bedenken die ik met dat geld kan betalen. “Ooooh er komt volgende maand zoveel geld binnen van die klus, mooi dan kan ik tickets voor dat seminar kopen of die schoenen kopen, gelijk kopen.” Soms geef ik het zelfs al uit voordat het binnen is, leve de creditcard, een gat met een gat opvullen. Je leeft immers vandaag, dus waarom niet vandaag ervan genieten, je weet nooit wat er morgen gebeurd. Daarnaast vind ik het ook lekker om me er geen zorgen over hoeven te maken of er over na te denken. Ik heb wel inzicht en verdeel het over verschillende potten, maar die worden al heel snel weer leeg gesnoept. Tijd om actie te ondernemen 😀
Haha, mooi. Dit is echt het typische patroon van een stevige spender: de huid verkopen voor de beer geschoten is 🙂 Mooi om dit nu anders aan te gaan pakken. Ik zou als uitgangspunt houden dat je je credit card alleen gebruikt als je een aankoop wilt verzekeren of als het niet anders kan op internet bijvoorbeeld (wat steeds minder vaak het geval is). En als je hem dan gebruikt, dan alleen als je het geld al op je betaalrekening klaar hebt staan voor wanneer de credit card afschrijving komt. Mooie voornemens, succes!
Helder dan ja 🙂 Wacht maar tot je een half jaar tot een jaar verder bent als je alle lessen uit deze course netjes volgt. Vermoedelijk is je liquiditeit dan al veel beter en voel je een enorm verschil in je relatie met geld.
Ik sluit me aan bij Marten: Avoider en idd ook écht geen corporate geldverdiener. Maar genoeg om te beseffen dat nu ik eigenlijk wil switchen van baan ik toch echt duidelijkheid moet hebben over mijn geld. Want het ziet er niet heel erg naar uit dat ik ditzelfde salaris weer krijg aangezien ik eigenlijk een andere kant op wil dan wat ik nu doe.
Toen ik mijn huis kocht heb ik natuurlijk alles wel op papier gezet en toen ik een auto kocht heb ik wederom alles gecheckt of het qua vaste lasten allemaal wel kon. Maar ik houd niet per maand precies bij wat er in komt en uit gaat. Wel heb ik idd ook verschillende potjes; voor de tandarts (ipv verzekering), voor de auto, voor vakanties en daarnaast ook wel iets spaargeld maar het geld wat nu binnenkomt gaat er ook redelijk makkelijk weer uit. Dus idd tijd om wat meer inzicht te krijgen in mijn geldzaken.
Mooi voornemen Tamara! En heel goed dat je al wel iets van potjes gebruikt, dat gaat je straks alleen maar helpen. Je gaat erg veel hebben aan de module over Zorgeloos Geldbeheer, dat weet ik zeker als ik het zo lees!
Ik was een avoider, maar dat is sinds twee jaar wel anders. Ik houd nu goed bij wat er in komt en uit gaat en vind het ook leuk om daar mee bezig te zijn. Ik heb voor mezelf heldere doelen gesteld: waar wil ik voor sparen en wat geef ik uit? Ik ben geen spender, maar ook geen saver. Ik zit er nu mooi tussenin, denk ik.
Ah hier word ik gelukkig van. Hopelijk lezen veel andere deelnemers jouw comment ook. Het kan dus echt: avoider zijn, je vervolgens toch met geld bezig gaan houden en het dan ook nog leuk gaan vinden. Heel fijn voorbeeld om zo te lezen! Hopelijk helpt de rest van de course je om er nog meer grip op te krijgen en net even die extra stap te zetten in het maken van je overzichten en het balanceren tussen sparen en uitgeven.
Bijzonder…ik heb van alle 3 wat. Het gaat bij mij echt met periodes van jaren merk ik. In de vorige les heb ik mijn persoonlijke situatie al wat uitgelegd, maar zal het hieronder nog uitleggen.
Van nature ben ik een saver. Dit heb ik echt van mijn ouders geleerd. Alleen mijn vader werkte, moeder zorgde voor de kinderen. Het hele jaar sparen om op vakantie te kunnen en verder geen dure uitgaven in het jaar zelf. Als kind deed ik dit ook. Volop sparen en ook nog in de eerste jaren dat ik op mezelf woonde. Na het stuklopen van relatie, grote schuld opgelopen en daar 7,5 jaar hard voor gewerkt om dat af te betalen. Dus toen ook nog een enorme spaarder om zo snel mogelijk af te lossen.
Ik heb nu ruim 10 jaar mijn eigen bedrijf en sinds ik die aan het opbouwen ben, ben ik vooral een spender en avoider en dat wisselt elkaar in periodes af. Soms geef ik al geld uit, omdat ik weet dat er bijna een goede maand uit komt. Ik volg téveel cursussen en trainingen en betaal téveel aan dure businesscoaches, terwijl dat geld helemaal nog niet binnen komt.
Aan de andere kant werk ik al met potjes. Ik maak mezelf aan het begin van de maand als eerste over en van dat salaris gebruik ik de helft voor vaste lasten en genieten en de andere helft is om te investeren. Prima geregeld dus. Maar dan nog merk ik dat al het geld wat binnen komt er ook weer met gemak zakelijk uitvliegt. Ik heb heel inzichtelijk ook waaraan en hoeveel. Maar….daadwerkelijk de hand op de knip houden en eerst weer 10x nadenken voordat ik het uitgeef. Dat is een lastige.
Bijzonder dus om te zien dat ik dus helemaal veranderd ben qua type. Ik ben benieuwd wat deze training me nog meer gaat opleveren 🙂
Super interessante reflectie Monique. Het versterkt bij mij de hypothese dat we misschien wel een privé-type hebben qua uitgaven en een zakelijk type. Bij mij is het namelijk precies andersom van hoe het bij jou is. Ik gaf privé vroeger altijd heel makkelijk uit, maar zodra het een zakelijke transactie is dan vind ik het enorm spannend om te investeren en houd ik makkelijk de hand op de knip. Voor inhoudelijke trainingen (persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, etc.) gaat het nog wel (voelt ook erg als een privé-uitgave) maar voor branding, marketing, sales en dat soort zaken vind ik het veel lastiger. Ik blijf er voorlopig op letten of meer mensen dit onderscheid hebben. Wellicht kunnen Hugo en ik de lesstof er dan op aanpassen.
Mijn primaire type is ook een saver, al denk ik van nature iets meer balans te hebben tussen saven en spenden. Geld uitgeven voelt voor mij nooit fijn, maar ik heb door mijn omgeving (en vooral in mijn studententijd) geleerd om iets meer te genieten en niet altijd mijn hand op de knip te houden. In ieder geval ben ik wel altijd bewust geweest van wat ik uitgeef en vraag ik mezelf regelmatig af of de balans juist is: een avoider ben ik dus primair zeker niet (al wordt avoiden wel makkelijker nu ik een goed betaalde baan heb en voor mijn gevoel minder op mijn uitgaven hoef te letten).
Super interessant wat je beschrijft over dat geld uitgeven nooit fijn voelt. Ben heel benieuwd wat daaronder zit. Deel graag wat je vindt in de oefening van les 3.5. Denk dat daar wel interessante bevindingen uit kunnen komen.
Definitely a BIG BIG Avoider!!!! Heel veel geld verdiend in en verleden en nog steeds maar heb tot op heden nog niets opgebouwd. Ik heb laatst een opsomming gemaakt van mijn maanduitgaven en kwam er dus achter dat er jaarlijks zo ontzettend veel geld doorheen gejaagd wordt wat gewoon gênant is. Samen met mijn man zijn we door het lijstje gegaan en onze gewoontes (bijvoorbeeld tijdens vakanties) bespreekbaar maken. Dit is overigens ook echt mijn reden om deze cursus te beginnen omdat ik echt het gevoel heb hier hulp bij nodig te hebben. Dus Mark, HELP!!! 🙂
Haha heerlijk eerlijk dit, Esther. De hulp die je vraagt komt waarschijnlijk uit modules 3, 4 en 5, waarin je je relatie met geld onderzoekt en vervolgens leert budgetteren. Dus lekker doorwerken zoals je nu bezig bent en dan komt er vanzelf hulp aan als het goed is!
Ik ben een avoider en een spender. Omdat er bij mij altijd teveel binnenkwam was er geen enkele urgentie om inzicht in mijn prive kasstroom te hebben, totdat er niet meer voldoende binnenkwam. Dit is een bijzonder confronterend stukje tekst.
28 Comments
Qua de 3 typen, lijk ik het meest op de ‘spender’, wat zeker een nadeel is, is dat ik niet iets achter de hand heb voor onverwachte uitgaven en ik me zorgen kan maken over de toekomst. Daarbij heb ik altijd in mijn hoofd dat ik ‘moet sparen’, maar toch meer kijk uit geef op gebied van kort termijn-denken.
Heel herkenbaar voor mij Lisanne :-$ In de module over Zorgeloos Geldbeheer nemen we je mee in hoe je hier beter mee om kunt leren gaan en wél een spaarpotje op kunt gaan bouwen!
Ik lijk het meest op een spender. Ik spaar elke maand en heb verschillende potjes. Helaas zijn die potjes ook weer bedoeld om dat zelfde jaar te gebruiken, bijvoorbeeld voor een vakantie of reis (of een ander doel). Écht sparen zit er dus niet tussen.
Mooi onderscheid tussen kortstondige en langetermijnspaarpotjes, Florien. Die eerste zijn ook heel belangrijk om vakanties en andere incidentele uitgaven van te kunnen doen, maar op lange termijn bieden ze je een stuk minder. Gaan we volop mee aan de slag in de module over Zorgeloos Geldbeheer!
Ik ben een avoider. Maak me weinig druk / zorgen om geld. Ik heb genoeg inkomen om mijn leven te bekostigen en weet dat ik met mijn achtergrond zo weer een baan zou vinden die goed verdiend mocht dat nodig zijn. Ik ben me echter wel steeds meer bewust van wat ik echt nodig heb, en probeer hier ook wat meer inzicht in te krijgen, zodat ik bijv. een dag minder kan gaan werken of een baan nemen die minder verdiend maar waar ik meer plezier uit zou halen.
Hey Sander,
Ah mooi, na twee Spenders ook een Avoider in de club 😉 Het inzicht dat je wilt creëren gaat zeker komen als je in de volgende module met Zorgeloos Geldbeheer aan de bak gaat!
Zeker weten een Avoider 🙂 Ik heb echt al meer dan 10 jaar op mijn actielijstje staan om nu toch eens echt mijn uitgaven in kaart te brengen. En mijn vriendin is trouwens ook een avoider dus voor haar geldt dat ook. Maar, ik heb natuurlijk helemaal geen zijn om dat te doen haha! De “Het gaat toch prima zo”-houding van de avoider is wel herkenbaar voor mij. Ik ben meerdere keren gestart met een overzicht maken maar steeds niet afgemaakt en gewoon weer door gegaan met de orde van de dag. Inkomsten zijn wat makkelijker inzichtelijk omdat je ook belastingaangifte moet doen en dan alles samenkomt.
Wel hebben we twee keer een soort van ‘ bespaarmaand’ ingesteld om in die maand te focussen op zoveel mogelijk dingen vinden waarop we konden besparen, zonder echt in te hoeven boeten (we hadden dan een spaardoel die we wilde halen als motivatie). Dat werkte wel lekker. We pakten dan gewoon dingen aan die we bedachten zonder een heel kostenoverzicht te hoeven maken waar we geen zin in hadden 😉 Denk bijvoorbeeld aan een verzekering checken op goedkopere opties en de boodschappen goedkoper/beter doen, etc.
Maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus ik hoop echt dat deze cursus me helpt om nu toch eens echt een overzicht van mijn kosten te krijgen 😀
Haha, dat is echt heel typisch voor een Avoider ja!
Maar ik denk dat het je met deze course wel gaat lukken. Zorgeloos Geldbeheer leunt voor een gedeelte op je eigen overzicht maken, dus waarschijnlijk ga je de urgentie ervan inzien en wel een stap zetten. Mijn ervaring (overigens als Spender en niet als Avoider, maar toch) is dat het echt ook heel leuk kan worden als je overzicht krijgt en er een positieve feedback loop naar je beloningssystemen ontstaat om het te blijven doen. Benieuwd hoe het je zal vergaan 🙂
Avoider hier. Ik moest lachen om die eerste zin van de omschrijving. Ik ben dus écht geen corporate grootverdiener, dus zou zeker baat hebben bij beter financieel inzicht. Alleen net als Bart ook omschrijft: de noodzaak was er nooit. Aan het einde van de maand was het nooit op dus inzicht? Why bother..
Secundair een saver, en ik weet ook meteen waarom. Mijn vader is een echte saver. Die moeten we nu hij met pensioen is écht pushen om eens van zijn opgepotte euro’s te gaan genieten. En gelukkig heb ik toen mijn leven nog relatief ‘goedkoop’ was aardig wat gespaard op papa’s advies. Tegenwoordig lukt dat me simpelweg niet meer omdat mijn kosten sneller stijgen dan mijn inkomsten. Dat zal straks met een kind erbij nog lastiger worden. Tadaaa daar is de noodzaak al. Blijkbaar moet het eerst gaan schuren voordat ik in beweging kom.
Haha, heel herkenbaar. Veel mensen hebben eerst pijn nodig om in beweging te komen 🙂 Maar volgens mij ben je de echte pijn net voor door dit nu proactief op te pakken en je shit goed te regelen voor wanneer je kind er is. Mooie drijfveer! Laat ons weten hoe het is als je binnenkort wat meer overzicht hebt.
Leuk om dat onderscheid te zien en te snappen. Ik ben zeker een spender. Voordat het geld binnen is, ga ik al doelen bedenken die ik met dat geld kan betalen. “Ooooh er komt volgende maand zoveel geld binnen van die klus, mooi dan kan ik tickets voor dat seminar kopen of die schoenen kopen, gelijk kopen.” Soms geef ik het zelfs al uit voordat het binnen is, leve de creditcard, een gat met een gat opvullen. Je leeft immers vandaag, dus waarom niet vandaag ervan genieten, je weet nooit wat er morgen gebeurd. Daarnaast vind ik het ook lekker om me er geen zorgen over hoeven te maken of er over na te denken. Ik heb wel inzicht en verdeel het over verschillende potten, maar die worden al heel snel weer leeg gesnoept. Tijd om actie te ondernemen 😀
Haha, mooi. Dit is echt het typische patroon van een stevige spender: de huid verkopen voor de beer geschoten is 🙂 Mooi om dit nu anders aan te gaan pakken. Ik zou als uitgangspunt houden dat je je credit card alleen gebruikt als je een aankoop wilt verzekeren of als het niet anders kan op internet bijvoorbeeld (wat steeds minder vaak het geval is). En als je hem dan gebruikt, dan alleen als je het geld al op je betaalrekening klaar hebt staan voor wanneer de credit card afschrijving komt. Mooie voornemens, succes!
Spender!
Alles is al op voordat we het hebben. Liquiditeit is nog ver te zoeken hier:)
Helder dan ja 🙂 Wacht maar tot je een half jaar tot een jaar verder bent als je alle lessen uit deze course netjes volgt. Vermoedelijk is je liquiditeit dan al veel beter en voel je een enorm verschil in je relatie met geld.
Ik sluit me aan bij Marten: Avoider en idd ook écht geen corporate geldverdiener. Maar genoeg om te beseffen dat nu ik eigenlijk wil switchen van baan ik toch echt duidelijkheid moet hebben over mijn geld. Want het ziet er niet heel erg naar uit dat ik ditzelfde salaris weer krijg aangezien ik eigenlijk een andere kant op wil dan wat ik nu doe.
Toen ik mijn huis kocht heb ik natuurlijk alles wel op papier gezet en toen ik een auto kocht heb ik wederom alles gecheckt of het qua vaste lasten allemaal wel kon. Maar ik houd niet per maand precies bij wat er in komt en uit gaat. Wel heb ik idd ook verschillende potjes; voor de tandarts (ipv verzekering), voor de auto, voor vakanties en daarnaast ook wel iets spaargeld maar het geld wat nu binnenkomt gaat er ook redelijk makkelijk weer uit. Dus idd tijd om wat meer inzicht te krijgen in mijn geldzaken.
Mooi voornemen Tamara! En heel goed dat je al wel iets van potjes gebruikt, dat gaat je straks alleen maar helpen. Je gaat erg veel hebben aan de module over Zorgeloos Geldbeheer, dat weet ik zeker als ik het zo lees!
Ik was een avoider, maar dat is sinds twee jaar wel anders. Ik houd nu goed bij wat er in komt en uit gaat en vind het ook leuk om daar mee bezig te zijn. Ik heb voor mezelf heldere doelen gesteld: waar wil ik voor sparen en wat geef ik uit? Ik ben geen spender, maar ook geen saver. Ik zit er nu mooi tussenin, denk ik.
Ah hier word ik gelukkig van. Hopelijk lezen veel andere deelnemers jouw comment ook. Het kan dus echt: avoider zijn, je vervolgens toch met geld bezig gaan houden en het dan ook nog leuk gaan vinden. Heel fijn voorbeeld om zo te lezen! Hopelijk helpt de rest van de course je om er nog meer grip op te krijgen en net even die extra stap te zetten in het maken van je overzichten en het balanceren tussen sparen en uitgeven.
Hey Lauren,
Even een test. Krijg je dit te zien als je op de link in je mail klikt?
Groeten Mark
De eerste saver hier!! Dubbel en dwars en geen belemmerende overtuiging dat ik het niet ben ;-). Op naar plezier en geen angst meer hebben!
Haha, welkom aan de eerste saver! Good to have you with us 😀
Bijzonder…ik heb van alle 3 wat. Het gaat bij mij echt met periodes van jaren merk ik. In de vorige les heb ik mijn persoonlijke situatie al wat uitgelegd, maar zal het hieronder nog uitleggen.
Van nature ben ik een saver. Dit heb ik echt van mijn ouders geleerd. Alleen mijn vader werkte, moeder zorgde voor de kinderen. Het hele jaar sparen om op vakantie te kunnen en verder geen dure uitgaven in het jaar zelf. Als kind deed ik dit ook. Volop sparen en ook nog in de eerste jaren dat ik op mezelf woonde. Na het stuklopen van relatie, grote schuld opgelopen en daar 7,5 jaar hard voor gewerkt om dat af te betalen. Dus toen ook nog een enorme spaarder om zo snel mogelijk af te lossen.
Ik heb nu ruim 10 jaar mijn eigen bedrijf en sinds ik die aan het opbouwen ben, ben ik vooral een spender en avoider en dat wisselt elkaar in periodes af. Soms geef ik al geld uit, omdat ik weet dat er bijna een goede maand uit komt. Ik volg téveel cursussen en trainingen en betaal téveel aan dure businesscoaches, terwijl dat geld helemaal nog niet binnen komt.
Aan de andere kant werk ik al met potjes. Ik maak mezelf aan het begin van de maand als eerste over en van dat salaris gebruik ik de helft voor vaste lasten en genieten en de andere helft is om te investeren. Prima geregeld dus. Maar dan nog merk ik dat al het geld wat binnen komt er ook weer met gemak zakelijk uitvliegt. Ik heb heel inzichtelijk ook waaraan en hoeveel. Maar….daadwerkelijk de hand op de knip houden en eerst weer 10x nadenken voordat ik het uitgeef. Dat is een lastige.
Bijzonder dus om te zien dat ik dus helemaal veranderd ben qua type. Ik ben benieuwd wat deze training me nog meer gaat opleveren 🙂
Super interessante reflectie Monique. Het versterkt bij mij de hypothese dat we misschien wel een privé-type hebben qua uitgaven en een zakelijk type. Bij mij is het namelijk precies andersom van hoe het bij jou is. Ik gaf privé vroeger altijd heel makkelijk uit, maar zodra het een zakelijke transactie is dan vind ik het enorm spannend om te investeren en houd ik makkelijk de hand op de knip. Voor inhoudelijke trainingen (persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, etc.) gaat het nog wel (voelt ook erg als een privé-uitgave) maar voor branding, marketing, sales en dat soort zaken vind ik het veel lastiger. Ik blijf er voorlopig op letten of meer mensen dit onderscheid hebben. Wellicht kunnen Hugo en ik de lesstof er dan op aanpassen.
Mijn primaire type is ook een saver, al denk ik van nature iets meer balans te hebben tussen saven en spenden. Geld uitgeven voelt voor mij nooit fijn, maar ik heb door mijn omgeving (en vooral in mijn studententijd) geleerd om iets meer te genieten en niet altijd mijn hand op de knip te houden. In ieder geval ben ik wel altijd bewust geweest van wat ik uitgeef en vraag ik mezelf regelmatig af of de balans juist is: een avoider ben ik dus primair zeker niet (al wordt avoiden wel makkelijker nu ik een goed betaalde baan heb en voor mijn gevoel minder op mijn uitgaven hoef te letten).
Hey Bart,
Super interessant wat je beschrijft over dat geld uitgeven nooit fijn voelt. Ben heel benieuwd wat daaronder zit. Deel graag wat je vindt in de oefening van les 3.5. Denk dat daar wel interessante bevindingen uit kunnen komen.
Succes!
Definitely a BIG BIG Avoider!!!! Heel veel geld verdiend in en verleden en nog steeds maar heb tot op heden nog niets opgebouwd. Ik heb laatst een opsomming gemaakt van mijn maanduitgaven en kwam er dus achter dat er jaarlijks zo ontzettend veel geld doorheen gejaagd wordt wat gewoon gênant is. Samen met mijn man zijn we door het lijstje gegaan en onze gewoontes (bijvoorbeeld tijdens vakanties) bespreekbaar maken. Dit is overigens ook echt mijn reden om deze cursus te beginnen omdat ik echt het gevoel heb hier hulp bij nodig te hebben. Dus Mark, HELP!!! 🙂
Haha heerlijk eerlijk dit, Esther. De hulp die je vraagt komt waarschijnlijk uit modules 3, 4 en 5, waarin je je relatie met geld onderzoekt en vervolgens leert budgetteren. Dus lekker doorwerken zoals je nu bezig bent en dan komt er vanzelf hulp aan als het goed is!
Ik ben een avoider en een spender. Omdat er bij mij altijd teveel binnenkwam was er geen enkele urgentie om inzicht in mijn prive kasstroom te hebben, totdat er niet meer voldoende binnenkwam. Dit is een bijzonder confronterend stukje tekst.