Een leven lang studententijd
Tijdens mijn studententijd kreeg ik steevast van werkende mensen te horen:
“Geniet er nog maar van, de studententijd is de mooiste tijd van je leven.”
Het studentenleven was zeker leuk. Maar als dit al de mooiste tijd van mijn leven zou zijn, hoe zou het leven hierna dan zijn? Hoe dichter ik bij het einde van mijn studentenperiode kwam, hoe meer ik mezelf bezig ging houden met deze vraag. Mijn studententijd was inderdaad een prachtige periode met veel sporten, tijd voor vrienden, de nodige biertjes, weinig zorgen en op zijn tijd ook nog een beetje studeren. Zeker niets om over te klagen, maar ik zag het ook weer niet als de mooiste tijd uit mijn leven. Naar mijn idee lag er nog zoveel moois in het verschiet: carrière maken, reizen, een huis kopen, trouwen, kinderen krijgen en eindelijk geld hebben voor een heleboel andere dingen.
Toen ik na mijn studie aan mijn eerste fulltime baan begon hoorde ik het mantra over ‘de mooiste tijd van je leven’ weer rondzoemen: veel collega’s keken met weemoed terug op hun studententijd. De meeste waren het erover eens dat dat inderdaad de mooiste periode uit hun leven was geweest. Hun huidige werkende leven had dit zeker bevestigd. Ook ik begon langzaam door te krijgen wat al die mensen nou bedoelden. De gemiddelde werkdag bestond al snel uit vroeg opstaan, een uur reistijd, een acht uur durende werkdag, een uur reistijd, boodschappen doen, avondeten, nog wat anders doen in de laatste twee tot drie uurtjes van de dag en weer naar bed zodat de volgende dag hetzelfde feestje kan beginnen. Hoewel ik zeker voldoening haalde uit mijn werk en hier enorm veel leerde, begon het me al snel op te vallen dat de zeeën van tijd die ik had gehad tijdens mijn studententijd tot het verleden behoorden.
Nu begon ik toch te twijfelen: stel je voor dat mijn studententijd inderdaad de mooiste tijd van mijn leven was? Dat zou impliceren dat het vanaf nu alleen nog maar bergafwaarts zou gaan. Waarom zou ik dan dit pad blijven bewandelen? Als echte millennial geloof ik in de stuurbaarheid van het leven. Als mijn studententijd de mooiste tijd tot nu toe was, was het dus aan mij om een nog mooiere tijd in de toekomst te gaan creëren. Volhard in deze overtuiging besloot ik op onderzoek te gaan. Het kon toch niet zo zijn dat we op ons vijfentwintigste het mooiste hebben gehad en dat we ons daar dan maar bij neerleggen? Na veelvuldig praten met leeftijdsgenoten, collega’s en mensen met meer ervaring in het leven ontstonden er al wat contouren voor een beter begrip over het studententijd-mantra. De definitieve inzichten kwamen toen ik een enquête hield onder meer dan 150 twintigers en dertigers. Nu begon ik echt grip te krijgen op de onderliggende redenen achter de uitspraak waar ik dit artikel mee begon.
Over het algemeen waren mensen het erover eens dat het studeren zelf niet hetgeen was wat de studententijd zo mooi maakte. Velen gaven zelfs aan dat het nog leuker had kunnen zijn zonder studie (sommige langstudeerders hadden dit zelfs in de praktijk ervaren). Het gevoel van de mooiste tijd moest dus wel ergens anders vandaan komen en na wat doorvragen kwam het antwoord al snel bovendrijven. De studententijd is zo’n mooie periode omdat je bergen met tijd hebt, waardoor je de dingen kan doen die je op dat moment leuk vindt. Je hebt weinig verantwoordelijkheden, waardoor je alleen rekening met jezelf hoeft te houden. Een vast schema ontbreekt, waardoor je op elk moment van de dag kunt gaan sporten of met vrienden kunt afspreken. Daarnaast is een belangrijke factor het groepsgevoel dat je ervaart. Tijdens de studententijd verzamel je een groep vrienden en gelijkgezinden om je heen die allemaal op fietsafstand wonen. Op elk moment van de dag kan je er een paar opbellen (of appen) om te gaan lunchen, chillen of eten. Hierdoor hoef je nooit alleen te zijn als je daar geen zin in hebt. Natuurlijk zijn er ook beperkingen aan je studententijd, zo heb je bijvoorbeeld weinig geld. Maar vaak blijkt dit niet echt een beperking in je levensgeluk want ervaringen blijven je veel langer bij dan spullen. Ook woon je misschien klein, simpel en met allerlei huisgenoten op je lip, maar naast dat je een goede weerstand kweekt door in een suboptimaal schoon huis te wonen, leer je dat samen zijn meer waard is dan een groot huis zonder gezelligheid. En ook heb je meestal niet de vrijheden die een auto voor de deur je kan brengen, maar bijna al je vrienden en activiteiten zijn op fietsafstand dus daarvoor heb je geen auto nodig. En aangezien je alle tijd en een gratis ov-chipkaart hebt zijn de langere afstanden ook prima te doen met de trein.
Al met al kon ik hier een paar simpele regels voor levensgeluk uithalen:
- Veel vrije tijd om zelf te kunnen doen wat je wil.
- Geen vaste schema’s, zodat je flexibel bent.
- Genoeg geld om simpel te leven zonder zorgen.
- Ervaringen (met vrienden) boven spullen.
- Veel vrienden om je heen die dichtbij wonen en ook de tijd hebben.
- Simpel maar gezellig wonen met gelijkgezinden.
Als je dit rijtje zo overziet begrijp je direct waarom veel mensen met weemoed terugkijken op hun studententijd. Als je fulltime gaat werken en hier vaak ook nog voor verhuist uit je studentenstad kan je (bijna) alle punten van deze lijst wegstrepen.
- Veel minder vrije tijd omdat je 36-40 uur per week werkt.
- Een vast werk schema, alle leuke activiteiten moeten in het weekend.
- Meer geld, maar ook een stuk meer kosten gerelateerd aan een “hogere” levensstandaard.
- Minder tijd voor ervaringen, maar waarschijnlijk wel een stuk meer spullen.
- Minder vrienden om je heen door verhuizingen (van hen of van jezelf) in verband met werk.
- Grotere kans op alleen wonen waardoor je meer privacy hebt maar ook minder gezelligheid van gelijkgezinden.
Het blijkt dus wel dat het werkende leven vrij haaks op het studentenleven staat. Maar is het ook echt nodig om dit tot je pensioenleeftijd vol te houden? Naar mijn idee is het zeker mogelijk om veel van deze factoren ook na je studententijd te behouden of weer opnieuw op te bouwen vóór je pensioen. Het gaat er dan om dat je je ideale levensstijl creëert. Dat is een levensstijl waarin je weken zijn ingedeeld zoals je zelf wil, je de vrije tijd hebt waar je behoefte aan hebt, je geen zorgen over geld hebt en waar je leven weer om ervaringen (met vrienden) draait in plaats van om spullen.
Voor velen zal dit als een fantasieverhaal klinken, maar ik zie dat het anders kan. Stel je eens voor dat je 4×9, 32 of zelfs 24 uur per week (eventueel als zelfstandige) gaat werken omdat je hiermee genoeg geld verdient om de dingen te kunnen doen die je wil. Dit geeft je weer meer vrijheid en tijd waarin je kunt sporten, nieuwe hobby’s kunt ontdekken en andere ervaringen kunt opdoen. Overtuig een paar van je vrienden om hetzelfde te doen en zorg dat je ook niet te ver van je werk en elkaar gaat wonen. Voer een avond slap ouwehoeren en samen eten weer in en je zult waarschijnlijk alweer een stuk dichterbij het geluk uit je studentenleven staan. Misschien ga je wel ondernemen met een van je vrienden, puur omdat jullie het leuk vinden. Hierdoor werk je de dagen dat je niet voor een baas werkt lekker met elkaar aan een mooi project waar jullie echt passie voor hebben. Je volgt niet de standaard weg van meer werken, meer geld en meer spullen. Maar eentje van meer vrijheid, meer tijd en meer ervaringen.
En mogelijk zie je nu niet direct in hoe je met 32 of 24 uur werken carrière kan maken en genoeg geld kunt verdienen. Maar door een paar simpele veranderingen in je gedrag en levenskeuzes kun je zorgen dat je al binnen 5-15 jaar financieel vrij kan zijn zodat je elke dag naar je ideale levensstijl kunt leven. Zelf ben ik bijvoorbeeld op weg om na slechts 5 jaar werken, 5 jaar lang de wereld rond te gaan zeilen met mijn vriendin. We gaan vol voor de ultieme vrijheid om overal op de wereld te kunnen gaan en staan waar we willen, nieuwe vriendschappen op te bouwen, bijzondere landen en prachtige natuur te ontdekken en daarnaast echt op avontuur te gaan door oceanen over te steken en andere werelddelen aan te doen.
Onderweg naar deze levensstijl heb ik een paar (financiële) zaken al goed geregeld (ik woon al op de boot waarop ik rond de wereld ga zeilen) waar ik nu al profijt van heb en van geniet. Op andere gebieden ben ik nog lang niet uitgeleerd en zit ik midden in het proces van het creëren en bekostigen van mijn ideale levensstijl. Ook voor mij is er dus nog genoeg progressie te maken op mijn weg naar een leven lang studentenleven. Toch zie ik zoveel jonge mensen die veel minder van geld weten dan ik en niet bewust bezig zijn met hun ideale leven, waardoor ik leeftijdsgenoten soms zou willen wakker schudden en ze zou willen vragen hoe ze nou echt zouden willen leven. Is dat ook een leven lang studentenleven? Of is het iets anders? En hoe ziet dat eruit? Sta er eens wat langer bij stil en ga er dan ook, financieel en anderszins, op handelen. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren.
Een goed startpunt om jezelf kritische vragen te stellen is de vragenlijst ‘7 Financiële vragen die iedere twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen’. Download hem hieronder.
Download “7 Financiële vragen die elke twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen”
Download nu “7 Financiële vragen die elke twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen”
Laat hiernaast je gegevens achter en dan krijg je de vragen direct toegestuurd.
Graag hoor ik ook van jou: was je studententijd de mooiste tijd uit je leven en waarom wel of niet?