Wat er gebeurt als je meer risico neemt in het leven
Een vriend van me vertelde me laatst dat zijn voornemen voor het nieuwe jaar was om meer ruzie te gaan maken met zijn vriendin. Ik snapte direct wat hij bedoelde, want ik ben zelf ook een harmonie zoekend en confrontatie mijdend wezen. Dat is handig als je de sfeer op korte termijn goed wil houden, maar als je te lang niet zegt waar het op staat, dan kan op gegeven moment de bom barsten. Op lange termijn is dat gedrag destructief voor jezelf én voor je relatie en dus begreep ik waar het voornemen van deze vriend vandaan kwam.
Toch vond ik zijn formulering ‘meer ruzie maken’ wat apart en ging erop in. Bedoelde hij niet dat hij meer zijn grenzen wilde bewaken en zijn behoeften wilde aangeven in zijn relatie? Hij dacht even na. Het klopte. Daar ging het eigenlijk echt om. “Maar dat heeft toch vaak meer ruzie tot gevolg?” redeneerde hij. Meer ruzie gaan maken klopte dus wel in zijn ogen.
Voor mij was er een belangrijke nuance te maken. Volgens mij wilde hij meer risico gaan lopen op mogelijke ruzie. De kans op conflictsituaties, en mogelijk ook ruzie, kan inderdaad toenemen als je duidelijker je behoeften aangeeft en je grenzen bewaakt. Maar het is niet zo dat elke keer dat je dit doet per se tot ruzie zal leiden.
Het deed me terugdenken aan de periode dat ik actief oefende met meer fouten maken in mijn leven. Ik had als One Year Goal om een x aantal fouten te maken dat jaar, gewoon om mezelf te dwingen om af te komen van mijn angst om iets verkeerd te doen. Elke week liep ik tijdens mijn zondagavondse Mission Statement check door mijn afgelopen week heen en probeerde me voor de geest te halen welke fouten ik had gemaakt, om die netjes op een lijstje bij te houden. Vooral in het begin kon ik me amper fouten voor de geest halen, omdat ik nog zo geconditioneerd was om potentiële misstappen uit de weg te gaan. Na een tijdje werd het beter. Ik herinnerde me sommige fouten en kon dan vieren dat ik iets op kon schrijven. Toch kwam ik nooit aan het aantal fouten dat ik mezelf ten doel had gesteld. Moest ik dan nóg meer risico nemen? Ineens viel het kwartje. Het ging niet om de fouten zelf, het ging om het risico op potentiële fouten. Uiteindelijk ging het natuurlijk zelfs om meer succes, maar ik wist dat ik daar niet zou komen zonder meer risico te lopen. Ik keek nu nog een keer mijn week terug en zag dat ik hier en daar ook best spannende dingen had gedaan die wél goed waren gegaan. Geen fout gemaakt dus, maar wel het risico gelopen op een potentiële fout. Vanaf dat moment kon ik zowel de geslaagde acties als de gemaakte fouten vieren die allebei voortkwamen uit het nemen van meer risico.
Wat er dus gebeurt als je meer risico in het leven gaat lopen is dat je mogelijk wat negatieve consequenties zult ervaren zoals meer ruzie of meer fouten. Maar wat er óók gebeurt is dat je grenzen beter bewaakt blijven, je beter in je behoeften wordt voorzien en je meer zaken succesvol zult volbrengen. Als je het zo leest is het een enorm open deur, maar toch besef je je dit waarschijnlijk niet als je voor jezelf nadenkt over meer risico nemen in het leven. Daarnaast viel de ratio ‘goed afgelopen’ versus ‘fout gemaakt’ me enorm op wanneer ik dit wekelijks in kaart bracht. Als ik risico nam op potentiële fouten liep het in 75% tot 80% van de gevallen gewoon goed af en zat er slechts één op de vier of vijf keer een fout tussen. Meer risico betekent dus meer succes. En ok, hier en daar een foutje of ruzietje.
Wil je leren hoe je de moed opbrengt om meer risico te durven nemen in het leven? Kom dan naar de Quarterlife Deep Dive en leer hoe je direct meer geluk en succes in je leven kunt hebben. Kijk hier wie je onder meer voorgingen bij de QLDD en wat zij eraan hadden.
Graag hoor ik van je in de comments:
Op welke gebieden in je leven ben jij risicomijdend?
Lees ook
– Perfectionisme is voor pussies
– 5 Waarheden over angst
– 4 Angsten die voorkomen dat je actie onderneemt (+ inspiratie om ze te doorbreken)
– Waarom je niet assertiever bent
Het is ongekend hoeveel meer exposure ik krijg door één enkele Facebook share, like of comment. Heb je iets aan deze blog, doe dan graag wat voor me terug door te liken of sharen op de sociale media en laat anderen direct ook profiteren van de inzichten die voor jou waardevol zijn. Dank!
2 Comments