Hoe je jouw ideale coach vindt: stappenplan + 15 tips
Het is verwonderlijk maar waar. Er is nog altijd schaamte bij sommige mensen als ze overwegen een coach in de hand te nemen. Blijkbaar zit er toch nog een stigma op coaching van ‘niet goed genoeg zijn van jezelf’. Gelukkig wordt dat steeds minder want niemand kan alles alleen en iedereen heeft een coach nodig. Maar hoe vind je de juiste coach voor jou? Want iedereen en alles noemt zich tegenwoordig maar ‘coach’. Dat kan in Nederland omdat het geen beschermde titel is en iedereen hem dus mag voeren. Dat heeft voor- en nadelen.
Nadelen
- De kwaliteit van een coach kan lastig voorspelbaar zijn omdat je ook zonder enige opleiding of ervaring kunt beginnen met ‘coachen’.
- Door de bomen kun je het bos niet meer zien. Je hebt bijna een coach nodig om je te helpen om een geschikte coach te vinden.
- Het woord ‘coaching’ is een containerbegrip geworden waar werkelijk van alles onder kan vallen en als je dus op zoek gaat naar een coach en je vindt er eentje, dan weet je nog niet wat diegene nou exact doet en voor je kan betekenen.
Voordelen
- Zelfs voor de kleinste doelgroepen zijn er gespecialiseerde coaches. Van coaches voor ouders met huilbaby’s tot coaches voor middelbare mannen met een Katholieke achtergrond. De kans is groot dat als je goed zoekt, je iemand kunt vinden die precies voor jouw doelgroep werkt en dus in jouw achtergrond gespecialiseerd is.
- Hetzelfde geldt voor het vraagstuk waarmee je worstelt. Er zijn coaches die je helpen met je perfectionisme, bij een stap in je loopbaan, met je liefdesleven, op je spirituele pad, om beter te slapen, bij omgang met stress, noem maar op.
- De vorm waarin je je kunt laten coachen is ook steeds diverser. Naast het basale 1-op-1 gesprek bestaat er ook wandelcoaching, wielrencoaching, e-coaching, ademcoaching, systemische coaching en nog véél meer.
Om door dit oerwoud te navigeren kan het helpen als je een kaart hebt. Hieronder dus een stappenplan bestaande uit 15 tips om de voor jou beste coach te vinden.
A – Weet wat je zoekt
1. Zorg dat je je hulpvraag helder hebt. Waar heb je in je huidige situatie last van? Waar wil je staan aan het einde van de coaching? Uiteraard kan een coach je ook helpen om van klacht of probleem naar doel te komen, maar hoe meer je hier zelf al een beeld van hebt, hoe beter je je zoektocht naar een goede coach begint.
2. Bedenk welke eigenschappen je zoekt in de coach. Vaak is het fijn om iemand te vinden met wie je je kan identificeren en die dus in enige mate op je lijkt. Maar misschien zoek je juist iemand die totaal anders is dan jij om je eens een andere invalshoek te geven. Wil je iemand die dichtbij je staat qua leeftijd/levensfase of iemand die veel ouder (of jonger) is? Wil je een man of een vrouw? Of maakt leeftijd en geslacht niks uit?
3. Bedenk wat je een fijne vorm vindt om in gecoacht te worden. Praten, wandelen, via Skype, elementen van stilte of meditatie erin, opdrachten uitwerken, antwoorden vinden met behulp van werkvormen? Misschien heb je geen idee omdat je nog nooit gecoacht bent. Vraag dan toch hoe de gemiddelde coachsessie er ongeveer uitziet om te kijken of dat goed voor je voelt. Wat je gaat doen mag best een beetje spannend zijn, maar niet zóver buiten je comfortzone dat je je niet meer open kunt stellen voor de coaching.
B – Kijk welke coaches bij jouw wensen aansluiten
4. Vraag je omgeving of ze iemand kennen met wie ze een goede ervaring hebben of over wie ze goede verhalen hebben gehoord. Een warm contact en goede referentie geeft altijd direct meer vertrouwen, wat cruciaal is om een geslaagde coaching in gang te zetten. Vraag ook waaróm ze diegene goed vinden, want misschien zoek jij wel iets anders dan zij destijds zochten.
5. Zoek online op basis van wat je onder A bepaald hebt voor jezelf. Als de coach zich online goed gepositioneerd heeft dan vind je bijvoorbeeld direct die één of twee vrouwelijke coaches voor ouders met huilbaby’s die vooral via Skype werken.
6. Verifieer de kundigheid van de coach door op hun website en op social media te kijken wat er over hen gezegd wordt. Hebben ze testimonials of referenties van mensen die (met naam en toenaam, anders zegt het niet zoveel) aangeven wat ze gehad hebben aan de coaching? Schat social media referenties ook op waarde: een persoonlijke recommendation op LinkedIn zegt veel meer dan 100 likes op de bedrijfspagina op Facebook.
C – Krijg gevoel voor het gedachtegoed en de persoonlijkheid van de coach
7. Lees eventuele blogs die de coach geschreven heeft of bekijk vlogs of video’s en check of dit qua inhoudt en toon aansluit bij jou en je vraagstukken.
8. Volg een training bij de coach om hem of haar in levende lijven aan de slag te zien. Je kunt dan al contact leggen en elkaar leren kennen om te zien of er eventueel een klik is.
9. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om samen te verkennen of je een match hebt. Coaching werkt het beste als het van beide kanten klikt. Veel coaches bieden deze optie. Andere coaches werken met een eerste betaalde sessie waarin je ervaart hoe diegene coacht en waarna je alsnog kunt beslissen om naar iemand anders te gaan als het niet bevalt.
D – Maak de keuze
10. Durf te shoppen door bij meerdere coaches een kennismakingsgesprek of eerste coachsessie aan te vragen en af te tasten wie het beste bij jou past. Het zou voor heel coachend Nederland jammer zijn als jij door een slechte match met je eerste coach het hele concept van coaching afschrijft voor de rest van je leven.
11. Vertrouw op je gevoel. Vraag jezelf af of je jezelf helemaal open en kwetsbaar ziet zijn bij deze coach. Kwetsbaarheid is de sleutel tot groei. Als dat goed voelt dan heb je een ideale basis om samen aan de slag te gaan. Durf hierbij ook door te zetten en je plekje op te eisen bij de coach van jouw keuze. Soms zijn coaches druk en hebben ze niet direct tijd om te reageren of om met je aan de slag te gaan. Blijf echter mailen en bellen tot je op iemands radar bent en zorg dat diegene je eventueel op de wachtlijst zet of je doorverwijst naar een vergelijkbare goede coach.
12. Durf in jezelf te investeren. De duurste coach is niet per se de beste keuze en de goedkoopste is niet per se de beste investering in jezelf. Uurtarieven variëren enorm (van € 50,- per uur tot duizenden euro’s per uur) en een goede coach durft best wat voor zichzelf te vragen (coaches die minder dan € 100,- per uur vragen zouden bij mij vraagtekens oproepen). Stel prioriteiten in je leven en bedenk wat nu belangrijk voor je is gezien je huidige situatie: nog een luxe vakantie of een investering in jezelf waar je de rest van je leven profijt van zult hebben?
E – Heb de juiste houding en verwachtingen
13. Verwacht nooit dat de coach al je problemen als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen. Jij hebt het werk te doen, niet de coach. Die kan je alleen de weg wijzen en inspireren om op pad te gaan. Zie het als een ontdekkingstocht in een onbekende omgeving. Ook daarbij kom je veel verder met een reisgids, maar die persoon gaat je niet dragen. Hij of zij laat je zien welke paden er zijn, wijst je op mogelijke valkuilen, helpt je overeind als je onderuit gaat en spiegelt je gedrag waar je misschien niet bewust van bent. Maar jij hebt zelf alle stappen te zetten.
14. Besef dat je het meeste leert als je wat langer samen optrekt. Een losse coachsessie van een goede coach kan veel impact hebben, maar echt duurzame groei onderga je als je langer met je uitdagingen aan de slag gaat en jezelf over langere periode door iemand laat observeren en spiegelen.
15. Wees assertief als de coaching je niets oplevert. Loop niet weg voor moeilijke stukken in de coaching en gooi het bijltje er niet bij neer als het even tegenzit. Maar als je echt het idee hebt dat je geen groei doormaakt en niet dichterbij je doelen komt, wees dan assertief naar de coach en geef dit aan. Hoe eerder hoe beter, want dan kan de coach hierop handelen. Geeft dit geen verbetering? Dan kan het zo zijn dat je beter kunt stoppen om eventueel een andere coach te zoeken. Wees hierbij wel heel kritisch naar jezelf: loop ik weg voor mijn eigen uitdagingen en blinde vlekken of biedt de coach echt geen meerwaarde?
Wat zijn andere belangrijke overwegingen bij de keuze voor een coach?
Met The Startup of Dreams richt ik me vooral op het ‘Is dit het nou?’-gevoel dat veel jonge mensen hebben. Samen met mijn collega Tanja help ik quarterlifers meer grip op hun leven te krijgen en te bewegen richting hun dromen. We doen dit door middel van blogs, trainingen, lezingen en coaching. Wil je graag een nieuwe koers uitzetten in je leven samen met iemand die het ‘Is dit het nou?’-gevoel door en door begrijpt? Kijk eens welke coach in ons team jou aanspreekt en neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.