
Hoe jouw manager jouw impact in 5 minuten kan verdubbelen
Ik hoor het steeds meer om me heen: “Als ik het nut er niet van inzie, dan krijg ik mezelf haast niet aan het werk…” We zijn als mensen nou eenmaal wezens die altijd maar de waarom-vraag stellen. We willen weten met welke reden we iets gaan doen en anders kunnen we er haast de energie niet voor opbrengen. Sommige mensen verbaast dit gegeven, maar het is eigenlijk heel logisch. We zijn namelijk 4-dimensionale wezens.
In Creëer Wind Mee legt Jan Kuipers uit dat we als mens vier basisbehoeften hebben waar we in het leven, en dus ook in ons werk, naar op zoek zijn.
- Op de fysieke dimensie (ons lichaam) luidt de behoefte: Beloon mij reëel
- Op de emotionele dimensie (ons hart) luidt de behoefte: Behandel mij prettig
- Op de mentale dimensie (ons verstand) luidt de behoefte: Gebruik mij creatief
- Op de spirituele dimensie (onze ziel) luidt de behoefte: Laat mij een bijdrage leveren
We willen dus allemaal een bijdrage leveren en nuttig zijn. We willen allemaal weten waaróm we iets doen en welk effect dat op andere mensen en op de wereld zal hebben. Helaas is dit in veel grote organisaties volledig uit het oog verloren geraakt. Hoe groter de organisatie is, hoe groter ook de kans is dat je geen direct contact hebt met de eindgebruiker die je blij maakt met een product of dienst of met een leverancier die je gelukkig maakt met de afname van zijn product of dienst. Met een beetje pech doe je werk dat alleen maar wat interne processen raakt en waar je je soms van afvraagt wat er zou gebeuren als je gewoon niet meer kwam. Zo zijn er mensen die zich vrijdag ziek melden op het werk, maar zaterdag wel op het voetbalveld staan, simpelweg omdat ze weten dat er een gat valt als ze er zaterdags niet zijn en zich op vrijdag minder gemist voelen.
Zingeving en het nut van je werk ervaren zal alleen maar belangrijker worden de komende jaren. In The Purpose Economy legt Aaron Hurst uit dat waar we ons nu nog in de kenniseconomie bevinden, het niet lang meer zal duren voordat de economie gedreven wordt door zingeving. We hebben de meest basale menselijke behoeften wel ingevuld (voeding, warmte, dak boven het hoofd) en de economie zal steeds meer draaien op de hogere lagen in de piramide van Maslow. Daar gaat het om zelfverwezenlijking en zelfoverstijging en dat laatste is precies wat we zoeken in de spirituele dimensie: we willen iets bijdragen aan iets dat groter is dan wijzelf.
Daarvoor hoef je niet meteen Bill Gates te zijn en malaria de wereld uit te helpen. Ook hoef je niet perse meteen van baan te veranderen. Inzien hoe je in je huidige baan bijdraagt aan iets groters dan jijzelf is vaak al genoeg. Aaron Hurst beschrijft hoe iemand in 5 minuten de productiviteit van medewerkers naar 200% wist te brengen, enkel door hen de zin van hun werk in te laten zien.
The University of Pennsylvania’s Adam Grant did a very simple but powerful experiment with university fundraising call center employees. He broke them into three random groups. The first was read stories from previous call center employees about how the job had helped them develop their skills. The second set was told stories about how alumni had benefited from the donations raised by the call center. The third, the control group, had unrelated stories read to them.
He replicated the study five times and found the same results. Those who were read the second story, the one about purpose, more than doubled the dollars raised. By sharing a five-minute story, he doubled their impact.
Kleine investering voor grootse resultaten lijkt me. Zo moeilijk hoeft het dus niet te zijn om mensen ergens met passie en vlijt aan te laten werken, als je ze maar in kan laten zien waarom ze het doen. Helaas werkt het ook de andere kant op en dat zien we toch ook te geregeld gebeuren in grote organisaties. Zodra de koers van de olietanker een beetje gewijzigd wordt, kan het zijn dat een team wordt verteld dat het project wordt stopgezet of dat een juist opgeleverd rapport voorlopig de archiefkast ingaat. Met andere woorden wordt hen verteld dat het werk dat ze geleverd hebben geen bijdrage aan de organisatie heeft geleverd of nog gaat leveren. Wat denk je dat er gebeurt met mensen die zo’n deuk oplopen in hun ziel? Jan Kuipers laat dit zien op basis van een ander onderzoek. Hij legt uit dat we als mensen ondeelbare wezens zijn en dat alle vier de dimensies aandacht verdienen, dus ook de spirituele dimensie van waaruit we een bijdrage willen leveren.
Als het gaat om ondeelbaarheid, spreekt het onderzoek onder Duiste metselaars die de kans kregen twee keer zo veel te verdienen, boekdelen. De mannen wilden natuurlijk graag dubbel verdienen, dus gingen ze vrolijk aan de slag.
Het werk scoorde hoog in drie kwadranten:
– ‘Beloon mij reëel’ was in orde: ze verdienden twee keer zo veel voor hetzelfde werk.
– ‘Behandel mij prettig’ was ook geen probleem. De sfeer was goed en ze werden goed verzorgd.
– ‘Gebruik mij creatief’ was ook ingevuld: de opdracht was om vakwerk te leveren. Met de uitdaging zat het dus wel goed.Schijnbaar de ideale baan. Er zat maar één ‘maar’ aan: aan het eind van de dag moesten ze alles wat ze die dag hadden gedaan, afbreken. Specie in de ene hoek, stenen in de andere hoek. Alsof er nooit een muurtje had gestaan.
Na een paar dagen hield iedereen het voor gezien. Beloning, inhoudelijke uitdaging, en een prettige werksfeer waren kennelijk niet genoeg om het totale gebrek aan zin van het werk te compenseren.
Als je de zin ergens niet van inziet, dan doe je het liever niet. Dat is normaal, dat is zelfs wenselijk. Waarom-vragen zijn gaaf. En belangrijk.
Als je bovenstaande herkent in je werk, bedenk dan dit: je baan heeft ongetwijfeld nut, je weet alleen nog niet welk nut. Ga hierover het gesprek aan met je collega’s en met je manager. Het is een uitermate terechte vraag om te stellen en meer mensen zouden het mogen doen. Ga niet zitten wachten tot je baas hier vanuit zichzelf over begint. Focus je op waar jij invloed op hebt. En als je zelf manager bent, dan weet je nu hoe je in 5 minuten de output van je team kunt verdubbelen.
Graag hoor ik van je in de comments:
Hoe belangrijk is zingeving, nut en een bijdrage leveren in je werk voor jou?
Stuur deze link van de blog gerust door als je er iets aan hebt. Liken, sharen of taggen op Facebook of LinkedIn kan natuurlijk ook!
2 Comments