Hoe lang je het beste in één functie kunt werken (minder lang dan je denkt)
Ik ben een voorstander van voldoende van baan veranderen om er zo goed en snel mogelijk achter te komen wat je nou écht leuk vindt om te doen en waar je ook nog goed in bent. Een vraag die ik dan veel krijg is “Maar hoe lang blijf je dan in één functie?”. Uiteraard verschilt het enorm, maar laten we eens kijken wat je ervan zou mogen verwachten in dienst bij een organisatie. Daarnaast wordt ook gauw de vraag gesteld hoe dat dan voor een organisatie is, als mensen zomaar weer van baan veranderen wanneer dat voor hen goed voelt. Laten we dus ook de belangen van de organisatie eens in ogenschouw nemen. Als we dat doen dan zie je dat zowel de werkgever als de werknemer veel belang heeft bij een bevlogen medewerker.
Hamsters, afhakers en opbranders
Een handig model om je eigen doelen in het leven te houden naast die van een organisatie is het X-model voor medewerkersbevlogenheid. Het zet de doelen die jij wilt bereiken in het leven uit tegen die van jouw organisatie. Er ontstaat dan het volgende x-vormige figuur.
Linksboven is waar jij heen wilt in het leven. Dit zijn je Mission Statement en andere doelen die je voor jezelf gesteld hebt. Rechtsboven is waar het bedrijf heen wil op basis van haar Mission Statement en doelen. Het stuk in het midden waar de overlap zit, dat is jouw baan. In jouw baan zijn er 4 categorieën waarin je kunt vallen qua bevlogenheid.
- De bevlogenen. Dit zijn mensen die én helemaal hun eigen doelen en waarden kunnen nastreven in hun baan én een gigantische bijdrage leveren voor hun organisatie in de doelen die zij nastreeft. Dit zijn de meest waardevolle medewerkers die je als organisatie maar kunt hebben en tevens de meest gelukkige individuen binnen de organisatie. Zij doen typisch zin-gevend werk. Ze hebben er zin in en het heeft zin dat ze elke dag weer komen omdat ze iets toevoegen aan de club.
- De omvallers en opbranders. Dit zijn de mensen die super veel waarde toevoegen aan de doelen van de organisatie maar zelf niet gelukkig zijn omdat ze niet dichterbij hun eigen doelen komen. Deze mensen stoppen er meer energie in dan ze eruit halen en zullen op termijn opbranden of omvallen. Dan komen ze in categorie 3 terecht.
- De afgehaakten. Deze mensen hebben geen enkele bevlogenheid meer in hun werk. Ze dragen niks bij aan de organisatie én ze komen niet dichter bij hun eigen doelen in het leven. Deze mensen zijn bijvoorbeeld de uitgerangeerden die nog wel een contract hebben. Maar soms zitten ze ook gewoon ergens achter een laptop iets ‘te doen’ dat in een werkomschrijving staat maar eigenlijk geen bal toevoegt.
- De hamsters en huwelijksreizigers. Dit is de categorie waarin je werk veel bijdraagt aan jouw doelen, maar een stuk minder aan de doelen van de organisatie. Er zijn twee smaken. De eerste zijn de mensen die heerlijk druk met van alles bezig zijn in de organisatie maar wel bezien geen bal toevoegen (een hamster die heel hard in een rad aan het rennen is maar geen stap vooruitkomt) of die dik betaald worden en ergens een heerlijk warm hoekje in de organisatie hebben gevonden waar ze zijn neergestreken en hun geld elke maand op de rekening zien verschijnen (de hamster in de hoek van zijn kooi naast de voederbak). De tweede smaak is de huwelijksreiziger. Dit is de persoon die net binnen is gekomen en helemaal enthousiast over zijn nieuwe baan is (persoonlijke doelen zijn top) maar gewoon nog niet zoveel weet en dus nog weinig toevoegt.
De post-huwelijksreiziger
Als je net een nieuwe baan hebt, dan is de kans groot dat je als huwelijksreiziger begint. Alles is machtig mooi en te gek. Dan gaat het nieuwe ervan af en zal je na verloop van tijd post-huwelijksreiziger worden en een van vier mogelijke bewegingen maken.
- Je blijft weinig toevoegen maar het zelf te gek vinden en wordt een hamster.
- Je blijft weinig toevoegen maar nu het nieuwe ervan af is vindt je er zelf eigenlijk ook niet zoveel meer aan of kom je erachter dat de door het bedrijf gemaakte beloftes over jouw doelen toch niet haalbaar zijn. Je sluit aan bij de afgehaakten.
- Je gaat steeds meer toevoegen aan de organisatie en wordt een gewaardeerd collega, maar als de tijd verstrijkt merk je dat jij er niet zoveel aan vindt en het werk niet bijdraagt aan jouw persoonlijke doelen. Als dit te lang doorgaat zal je omvallen of opbranden.
- Je gaat steeds meer toevoegen aan de doelen van de organisatie en ziet ook hoe jouw doelen hier helemaal vervuld worden. Je ben in toenemende mate bevlogen voor wat je doet en ziet jezelf hier nog wel een tijd blijven.
Hier is dan ook het voorzichtig opgebouwde antwoord op de centrale vraag hoe lang je in één functie blijft werken. Als je na een bepaalde periode niet bevlogen bent geraakt (de vierde beweging) dan zou ik verder kijken. Alleen de bevlogen persoon zou ik aanraden te blijven. Dat zeg ik niet alleen voor jou, maar ook voor je organisatie. Ze hebben niks aan hamsters en afgehaakte werknemers. Zelfs de omvallers en opbranders zouden ze niet moeten willen omdat het gevaarlijke werknemers zijn. Deze mensen zijn heel belangrijk maar kunnen ineens omvallen en dan zit de organisatie met de gebakken peren. Te lang omvaller en opbrander zijn zal altijd resulteren in afgehaakt raken.
Dan kun je nog vinden dat lekker hamsteren toch prima is zolang de organisatie daar niks aan doet. Ja, op korte termijn werkt dat, maar op lange termijn kan hij je aardig in de kont bijten. Als je eruit vliegt bij een reorganisatieronde omdat je te weinig toevoegt, dan word je verplicht om van baan te veranderen terwijl je dat niet zelf had gepland. Dat kan betekenen dat je tijdelijk thuis komt te zitten of naarstig naar een volgende baan mag gaan zoeken, met alle onzekerheid en externe druk van dien. Met beide is niks mis, thuis zitten en geforceerd nieuw werk zoeken, maar ze zijn niet op jouw voorwaarden gegaan. Het zat niet in jouw planning van hoe jij met de zaken om wilde gaan en zou zomaar als een onplezante verrassing kunnen komen.
Als je niet bevlogen raakt in je nieuwe baan, dan is het prima om binnen het jaar of soms zelfs half jaar weer te door te pakken. Misschien in sommige gevallen zelfs nóg sneller. Als je er vanuit dit oogpunt tegenaan kijkt dan is het steeds minder voor de hand liggend dat je een hele carrière bij één bedrijf door zult maken. Als je trouw aan jezelf én aan elke organisatie waar je voor zult werken blijft, dan zal je nog zat baanwisselingen in je leven meemaken. Steeds met de intentie om elders meer bij te dragen aan jouw doelen én die van de organisatie. De kans is groot dat je dan steeds dichterbij je droombaan komt.
Wil je je kansen voor bevlogenheid in je werk zo groot mogelijk maken? Zorg dan dat je in je werk iets doet met je passies. Geen idee wat jouw passies zijn? Download hieronder dan de vragenlijst die je helpt om je passies te prikkelen.
Schrijf je hier in en ontvang de prikkel je passies vragenlijst!
Denk je geen passie te hebben of weet je niet wat je passie is? Kom er met deze vragenlijst achter wat jou prikkelt en waar jij mogelijk toch passie voor hebt!
Download de vragenlijst door hieronder je gegevens achter te laten.
Graag hoor ik van je in de comments:
1 Comment
Kortste: aantal keer gebeurd dat ik na twee, drie weken stopte. Voelde dan zo niet op mijn plaats. Dan blokkeerde ik. Kon letterlijk fysiek niet meer gaan.
Langste: vijf jaar. Ik kon elk jaar nieuwe dingen doen en leren en belangrijker nog ik had een vriendengroep opgebouwd op t werk