Hoeveel geldzorgen zijn gezond?
Geldzorgen, wie heeft ze niet? Iedereen maakt zich wel eens druk of er genoeg binnenkomt en of er misschien niet teveel uitgaat. Toch verschilt het wel erg per persoon hoe zeer je geldzorgen je in beslag nemen. Ter illustratie deel ik graag (uiteraard anoniem) een reactie op mijn enquête over thema’s rond geld die spelen bij twintigers en dertigers. Een van de vragen in deze enquête was:
Wat is jouw grootste frustratie/angst/blokkade als het gaat om geld?
De reactie van deze persoon was in mijn ogen hilarisch omdat het een kijkje in haar hoofd leek te geven. Als je haar reactie leest, kun je haar bijna in zichzelf horen praten. Dit gaf ze als antwoord:
“Heb ik genoeg voor later(ik leef toch nu?!?), investeer ik op de juiste manier in mijn bedrijf, waarom moest ik zonodig nieuwe schoenen, ben ik het wel waard”
Toen ik dit las schoot ik in de lach en kon ik maar aan één persoon denken om een passende respons te geven: Ron Burgundy van Anchorman.
Ze begint nog rustig met een herkenbaar sentiment, namelijk of er wel genoeg geld is voor later. Hoe ze zichzelf dan met een retorische vraag erop wijst dat ze in het nu leeft, geaccentueerd met een door twee vraagtekens ingesloten uitroepteken, geeft al een voorproefje van de aanstaande escalatie in haar brein. Ze houdt het hoofd nog even koel en vraagt zich af of ze wel op de juiste manier in haar bedrijf investeert, maar dan gaat het los. Eerst een tik op d’r eigen vingers dat ze weer nieuwe schoenen heeft gekocht met de noodkreet waarom dat in vredesnaam nou weer moest. En dan tot slot het nodige gevoel voor drama door de filosofische vraag te stellen of ze het nou wel waard is allemaal.
Ik denk dat ik het zo grappig vind door de herkenbaarheid vanuit mijn eigen brein en hoe mijn hersens ook relatief uit het niets kunnen escaleren in twijfel en zorgen. Pas toen ik uitgelachen was om deze heerlijk eerlijke en kwetsbare reactie, zag ik wat een goede vragen ze zichzelf eigenlijk stelde. Eigenlijk zou elke twintiger of dertiger zichzelf enige zorgen mogen maken over deze geld gerelateerde onderwerpen. Haar vragen vallen namelijk in de volgende belangrijke buckets.
- Sparen – Wanneer spaar je teveel, te weinig en genoeg?
- Investeren – Hoe zorg je ervoor dat je geld niet alleen uitgeeft aan zaken die je alleen maar geld kosten (liabilities) maar dat je ook investeert in zaken die je geld opleveren (assets)?
- Uitgavepatronen – Waar wil je je geld echt aan uitgeven en waaraan misschien wel helemaal niet als je er iets meer bij stil zou staan?
- Overtuigingen – Wat zijn je diepste overtuigingen over jezelf, over geld en over de wereld en hoe zitten die je in de weg om gezond en succesvol met geld om te gaan in werk en leven?
Zo dacht ik eerst dus dat deze dame zich te druk maakte in haar hoofd, maar bij nader inzien stelde ze zichzelf precies de juiste vragen. Misschien kunnen we dus wel stellen dat zij zich niet teveel zorgen maakt over geld, maar dat veel andere mensen eigenlijk te weinig stilstaan bij belangrijke thema’s over geld. Al met al maak ik me minder zorgen om het financiële welzijn van deze dame dan om enkele andere personen die in de enquête lieten weten dat ze geen enkele frustratie/angst/blokkade rondom geld hadden. Natuurlijk is het heerlijk als dat echt zo is, maar waarschijnlijker heb je dan een blinde vlek ergens. Het is namelijk best een klus om als twintiger of dertiger je zaakjes financieel helemaal op orde te hebben. Dat kost tijd, energie en zeker ook wat introspectie en educatie over geld en persoonlijke financiën. Je leert hier namelijk bijna niets over op school of tijdens je studie, dus kun je je er beter zelf maar in verdiepen.
Om je daarbij te helpen heb ik samen met Hugo Janse een online course gemaakt over geld: Bekostig je ideale levensstijl. We gaan daar in op alle thema’s die ik hierboven noem en nog veel meer. Na deze course weet je precies hoe je om moet gaan met je geld om te leven in het nu met de zekerheid dat het goed geregeld is in het later. Lees er hier meer over.
Een ander goed startpunt is door voor jezelf de ‘7 Financiële vragen die iedere twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen’ eens door te nemen. Download de vragenlijst hieronder.
Download “7 Financiële vragen die elke twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen”
Download nu “7 Financiële vragen die elke twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen”
Laat hiernaast je gegevens achter en dan krijg je de vragen direct toegestuurd.
Graag hoor ik ook van jou: