Husselen: de turbo naar je purpose
De meeste mensen vinden hun droombaan niet in één keer. Er is natuurlijk altijd de uitzondering van die ene super gepassioneerde en getalenteerde persoon die direct op zijn plek zit, maar voor veel mensen is het een proces van trial and error om in hun werkende leven hun purpose te vinden.
Dat trial and error proces kun je op verschillende manieren aanpakken. Drie bekende methoden zijn job crafting, het switchen van baan en de experimental lifestyle. Ik licht ze kort toe om dan de ultieme turbobooster in dit trial-and-error-proces richting je droombaan met je te delen: husselen.
Job crafting
Bij job crafting stuur je er actief op om je huidige baan anders vorm te geven. Op zoek naar je droombaan kun je dan bepaalde taken proberen af te stoten in je werk door die bij collega’s te beleggen en nieuwe taken of verantwoordelijkheden op te zoeken om erachter te komen of die beter bij je passen.
Switchen van baan
Als je liever in loondienst werkt kan het ook een goed idee zijn om aan het begin van je carrière soms wat sneller van baan te wisselen. Zo krijg je een kijkje in de keuken van verschillende organisaties en banen en kom je erachter wat wel en wat niet goed bij je past. Het credo is dat de meeste mensen toch ook niet trouwen met de eerste persoon die ze ooit zoenen, dus waarom zou je wel direct met je eerste baan getrouwd zijn?
Experimental lifestyle
Het is niet altijd mogelijk of nodig om aan job crafting te doen of van baan te wisselen. Op zoek naar je droombaan of je purpose (het punt waarin je werkt vanuit passie, talent, behoefte en geweten) kun je ook heel veel ontdekkingen doen náást je werk. Door allerlei experimenten in te bouwen in je leven, kun je kortstondig met nieuwe zaken in aanraking komen om te onderzoeken wat ze voor je doen en betekenen. Anders eten, slapen of bewegen. Nieuwe hobby’s uitproberen. Andere dingen lezen of kijken. Noem maar op.
Husselen
Welke van de drie methoden hierboven (of combinatie ervan) je ook kiest om dichter bij purpose te komen, in alle gevallen is het handig om te gaan husselen (soms ook geschreven en uitgesproken als hosselen). Dit werkt als een turbo op je pad van persoonlijke ontwikkeling en groei.
Husselen komt van het Engelse ‘to hustle’. Nou heeft dat woord een letterlijke betekenis die een wat agressief en onethisch tintje heeft, maar in persoonlijkeontwikkelingskringen en soms ook in alledaags slang wordt het gebezigd met de volgende definitie.
“To have the courage, confidence, self belief, and self-determination to go out there and work it out until you find the opportunities you want in life.”
Urban Dictionary
Husselen gaat dan ook over hulp durven vragen, fouten durven maken, voor jezelf opkomen, kansen grijpen, contact durven leggen, projectjes opstarten, lijntjes uitgooien, gewaagde sprongen nemen, etc. Er zit iets brutaals in. Zonder overigens over grenzen te gaan. Het is een soort van vriendelijke boldness. Ik geef je drie voorbeelden:
Toen Sjoerd net had besloten om als shiitake-kweker aan de slag te gaan zat ik met hem in een koffietentje te kletsen over zijn nieuwe avontuur. Toen hij van alles had verteld over hoe hij een flinke lading eikenhouten stammetjes had geregeld om de shiitakes op te laten groeien en hoe hij nu op zoek was naar naaldbos om die stammetjes neer te leggen, stelde hij me de volgende vraag: “Mark, jij hebt een dubbele achternaam, dus ik dacht: misschien zit er wel geld in de familie. Hebben jullie niet nog een naaldbos ergens?” Ik lachte me kapot en kon Sjoerd helaas niet helpen, maar zijn instelling vond ik briljant: potentiële kansen zien die anderen over het hoofd zien en niet bang zijn om te vragen. En ook niet bij de pakken neerzitten bij een ‘nee’. Hij bleef doorvragen in zijn omgeving en heeft nu een particulier naaldbos gevonden waarop hij een prachtige kwekerij heeft gebouwd. Een echte husselaar.
Marie kwam in een training erachter dat ze eigenlijk nog veel meer op wilde staan tegen ongelijkheid en op wilde komen voor diversiteit. Als lesbische vrouw had ze veel affiniteit met dit onderwerp maar ze deed er nog weinig mee. Haar poging tot job craften was maar half gelukt: ze zat bij haar corporate werkgever inmiddels in de diversity board, maar het voelde voor haar meer als een wassen neus dan als een instrument dat echt zaken in beweging zou brengen. Toen ik haar vroeg wat ze zou doen als ze heel veel lef zou tonen en gewoon lekker zou gaan husselen in haar eigen leven buiten werk, wist ze meteen wat het antwoord was: “Dan zou ik een keer meelopen in een demonstratie. Dat heb ik nog nooit gedaan en ik heb er een beetje een mening over, maar stiekem zou ik dat heel graag willen.” Ze husselde bij wat mensen om zich heen om een groepje te vinden die toch al naar een anti-ongelijkheidsdemonstratie ging, kluste een spandoek en sloot zich bij hen aan. Ze vond het een geweldige ervaring die haar hernieuwde energie gaf.
Hugo kwam mijn verhaal tegen in een podcast en zag allerlei overeenkomsten tussen onze levens: zelfde studie, zelfde studentenstad, allebei wedstrijdroeier geweest, zelfde eerste werkgever, zelfde passie voor persoonlijke ontwikkeling en ga zo maar door. Hij stuurde me een super leuk bericht via LinkedIn (ik krijg vaker mensen die me contacteren maar in veel gevallen is daar zo weinig effort in gestopt dat ik er niet zo enthousiast van word) en we spraken af voor koffie. We ontdekten een extra gedeelde passie in persoonlijke financiën en ontwikkelden later samen de online course Bekostig je ideale levensstijl. Toen collega’s op zijn werk hoorden dat hij in zijn vrije tijd samenwerkte ‘met die ene auteur’ (heel raar om te horen dat er zo over je gesproken wordt) vroegen ze hem hoe hij dat nou weer voor elkaar had gekregen. “Nou gewoon, ik heb hem een berichtje op LinkedIn gestuurd.” reageerde Hugo. “Oh ja, jij doet dat soort dingen…” zei een vrouwelijke collega toen met mix van afgunst en bewondering. Maar dat kan iedereen dus doen, want dat is husselen. Gewoon proberen, lijntjes uitgooien, fouten durven maken, vragen durven stellen en wie weet wat eruit komt. Hugo is echt een husselaar pur sang, maar iedereen kan het leren.
Husselen is dus mensen uitnodigen voor een kop koffie, een dagje met iemand meelopen die werk doet dat je interessant vindt, in je eentje naar dat culturele festival gaan dat je aanspreekt maar waar je niemand kent, je hulp aanbieden bij een vrijwilligersproject, een stichting opzetten voor een zaak die je belangrijk vindt, noem maar op.
De bal ligt bij jou: hoe ga jij husselen richting je droombaan en purpose in het leven? Welke spannende acties ga je nemen? Welke brutale vragen ga je stellen? Welke risico’s op falen ga je nemen?
Wil je erachter komen met welke potentiële passies je zou willen gaan husselen? Download hieronder de vragenlijst en kom erachter welke passies er in je opgeslagen liggen die meer aandacht zouden mogen krijgen.
Schrijf je hier in en ontvang de prikkel je passies vragenlijst!
Denk je geen passie te hebben of weet je niet wat je passie is? Kom er met deze vragenlijst achter wat jou prikkelt en waar jij mogelijk toch passie voor hebt!
Download de vragenlijst door hieronder je gegevens achter te laten.
Laat weten in de comments: