In twee stappen naar je droombaan
Stel: je weet wat je droombaan is, maar je doet nu totaal iets anders. Hoe nu verder?
Je hebt twee keuzes: niets doen of in beweging komen. Veel mensen kiezen voor ‘niets doen’ omdat ze het niet aandurven óf omdat ze gewoon niet weten hoe ze het aan kunnen pakken.
Bij de mensen die wel in beweging komen, verschilt het heel erg hoe ze dat aanpakken. De manier waarop ze in beweging komen is meestal te duiden op een schaal met grofweg de volgende twee uitersten: direct cold turkey je carrière en leven omgooien vs. heel strategisch en planmatig met muizenstapjes op de lange termijn richting de droom bewegen. Visueel ziet dat er zo uit.
Beiden hebben ze voor- en nadelen én er is een derde, vaak beter, alternatief.
Direct cold turkey je carrière en leven op zijn kop
Ik houd hier wel van. Gewoon lekker ervoor gaan! Je weet wat je wilt, dus waarom zou je nog wachten? Vaak denken mensen veel te lang na en zijn ze buitenproportioneel bang voor consequenties van ingrijpende keuzes. Graag mag ik mensen (zoals Sjoerd en Camilo) dan een zetje geven de juiste kant op. Ja het kan heel spannend zijn, maar dat kan nou ook juist de kick geven.
Toch zijn er uiteraard contra-indicaties te noemen voor deze aanpak. Ik noem ze vaak liever niet omdat mensen ze vaak aangrijpen om vanuit angst dan maar niks te hoeven doen, maar laat ik ze eerlijkheidshalve wel delen.
- Als je geen enkel financieel vangnet hebt en je ziet aankomen dat er bij de carrièreswitch enige financiële onzekerheid komt kijken, dan is het handig om eerst je financiën iets beter op orde te krijgen voordat je hals over kop je leven omgooit.
- Als je partner net zijn of haar carrière op de kop heeft gezet of anderszins een uitdagende periode doormaakt, dan kan het handig zijn dat je nog even wacht zodat jullie niet allebei veel onzekerheid hebben in je werk of daaromheen.
- Als je voor mensen zorgt die op je rekenen (kinderen of ouders) dan is de sprong die je waagt niet alleen risicovol voor jezelf, maar heeft het ook implicaties voor hen in termen van hoeveel tijd, geld en aandacht je voor hen overhoudt. Ook dat vraagt om een gezonde afweging.
Als je voor deze aanpak kiest, laat je onderweg inspireren door een aantal prachtige nummers die je aanzetten om helemaal je eigen pad te bewandelen in het leven.
Heel strategisch en planmatig muizenstapjes zetten voor de lange termijn
Ook kom ik weleens mensen tegen die op deze manier te werk gaan. Als ik hen vraag naar hun grote droom dan is het antwoord bijvoorbeeld
“Uiteindelijk zou ik graag eindverantwoordelijke willen worden, gewoon ergens de baas zijn.”
Gevraagd hoe ze dat aan gaan pakken komt dan de strategie naar voren.
“Ik blijf eerst nog drie jaar in deze functie werken want die verdient wel goed en dan kan ik een beetje sparen voor de toekomst. Daarna wil ik dan een opleiding tot projectmanager gaan volgen, zodat ik daarna als projectmanager alvast wat meer verantwoordelijkheid kan hebben en wat mensen aan kan sturen. Na dat een paar jaar gedaan te hebben wil ik teamleider worden en me vol focussen op het managen van mijn eigen team. Na een jaar of wat zie ik mezelf dan wel in het middle management terechtkomen om vervolgens hopelijk genoeg carrière te hebben gemaakt om ergens als eindverantwoordelijke aan de slag te kunnen.”
Op zich is er niets mis met dit pad en in zekere zin zouden vooral millenials wat meer het geduld mogen opbrengen dat deze persoon heeft ten aanzien van zijn carrière. Toch zitten er een paar grote nadelen aan.
- Stel nou dat je, als je het eenmaal bent, er geen bal aan vindt om eindverantwoordelijke te zijn? Dan is het toch zonde van die tientallen jaren strategische stapjes op weg naar een rotbaan.
- En zelfs als de uiteindelijke baan enorm tof blijkt, wat nou als de stappen ernaartoe ronduit tegenvallen? Wat nou als je eindverantwoordelijke leuk vindt, maar doodongelukkig wordt van projectmanager zijn of teamleider spelen? Is het het dan waard om al die jaren je geluk op te offeren voor deze uitgestelde bevrediging in de toekomst?
- De weg is zo lang dat je grote kans loopt dat je onderweg ergens blijft hangen. Voor je het weet eindig je als projectleider en proef je nooit van de grote droom.
- Ook kun je te gefocust raken op het plan en het einddoel en mooie kansen onderweg niet meer herkennen voor wat ze zijn. Je wordt gevraagd om in je vrije tijd voorzitter te worden van de lokale sportvereniging maar je vindt dat je daar geen tijd voor hebt omdat nu teamleider bent en hard moet werken aan je carrière. Zo herken je je droom (eindverantwoordelijke zijn) niet eens als die zich recht voor je aandient.
In twee stappen naar je droombaan
Een mooie gulden middenweg is de volgende. Kijk eens of je in twee stappen naar je droombaan kunt bewegen. Deze methode is vooral heel handig als je twee aspecten van je werk op zijn kop wilt zetten, zoals het veranderen van branche en het veranderen van functie. Zie de afbeelding hieronder.
Stel je bent nu verkoper in de financiële dienstverlening en je merkt dat je als introvert type totaal niet uit de verf komt in deze drukke commerciële baan. Je wilt wel met geld bezig zijn, maar je zou liever wat meer op jezelf werken in een sector die directer met mensen werkt. Je zou wel boekhouder in de zorgsector willen worden. De beweging die je dan wilt maken is van Functie 1 in Branche A (linksonder) naar Functie 2 in Branche B (rechtsboven).
Het lastige aan deze situatie is dat je waarschijnlijk nog weinig mensen kent in de andere branche en dat je geen enkele credentials kan overleggen ten aanzien van de nieuwe functie. Het wordt dan al lastig om überhaupt op gesprek te komen voor je droombaan, laat staan om ook gekozen te worden. In zo’n geval kan het zinvol zijn om met een tussenstap naar je droombaan te bewegen. Zie de afbeelding hieronder.
Verander bijvoorbeeld eerst van branche. Blijf werken als verkoper, maar ga dat nu in de zorgsector doen. Je hebt al ervaring in de verkoop en brengt misschien zelfs wel waardevolle input vanuit een andere sector met je mee. Met jouw CV is het een stuk makkelijker om als verkoper te starten in de zorgsector dan als boekhouder. Maar na een tijdje kun je laten vallen dat je liever als boekhouder zou willen werken. Die switch wordt nu veel realistischer omdat je de branche inhoudelijk beter kent én een netwerk hebt opgebouwd.
Op zo’n zelfde manier kun je ook binnen de financiële dienstverlening eerst als boekhouder gaan werken om dan later met je nieuw opgedane vaardigheden de overstap naar de zorgsector te maken.
Naast dat deze tweetrapsraket een handige aanpak is voor wanneer je en van functie en van branche (of organisatie) wilt veranderen, is het ook een wat meer gulden middenweg op het spectrum van bewegen richting je droombaan.
Je neemt niet teveel risico door alles in één keer op zijn kop te zetten (wat overigens in sommige gevallen nog steeds prima kan werken) maar je laat het ook geen ellenlang proces worden dat mogelijk niets oplevert en onderweg misschien helemaal niet leuk is.
Welke aanpak je ook kiest, onthoud dat iets doen in dit geval vaak beter is dan niets doen. Zoals ik leerde toen ik (redelijk cold turkey) voor mezelf begon:
Denk groot, begin klein. Maar vooral: begin.
Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het achterhalen van wat je droombaan is of bij het ernaartoe bewegen? Mogelijk is coaching dan een goede optie voor je. Lees hier meer over de coaching die wij bieden of vraag hieronder direct meer informatie aan.
Ontvang meer informatie over coaching
Als je interesse hebt in een coachtraject bij The Startup of Dreams, laat dan je gegevens hier rechts achter. Je ontvangt dan per email direct meer informatie.
Laat ook graag van je horen in de comments: