Is opnieuw studeren nodig voor een carrièreswitch?
Steeds vaker hoor ik Quarterlifers, die hun leven of carrière over een andere boeg willen gooien, overwegen om opnieuw te gaan studeren. De ene wil een derde Master gaan doen, de andere denkt na over een LOI-cursus en de volgende gaat zich inschrijven voor een coachopleiding. Maar is dat wel nodig? Wat nou als dat óók niet blijkt te zijn wat je leuk vindt? Straks heb je nog een vierde en een vijfde Master nodig voor je een keer werkt in een baan die je leuk vindt. Dat moet toch anders kunnen?
Dat kán ook anders. Met de volgende drie stappen kun je op laagdrempelige wijze een carrièreswitch inzetten.
Onderzoek eerst je interesse
Analoog aan hoe je kunt onderzoeken hoe goed een ingeving, idee, businessplan of uitvinding is, kun je ook veel makkelijker en laagdrempeliger toetsen of je interesse in een nieuw vakgebied echt zo groot is als je denkt. We zijn geneigd te denken dat zodra we ‘iets met dieren’ willen doen, dat we dan dus maar opnieuw te leren hebben voor dierenarts. Maar zo radicaal hoeft het roer niet meteen om. Je interesse voor werken met dieren kun je prima toetsen door een tijd lang een middagje per week als vrijwilliger te werken bij het dierenasiel. Vind je het echt zo leuk, dan kun je een volgende stap zetten. Maar misschien kom je er wel achter dat het je ging om het zorgende aspect en dat je dieren verder maar saai vindt omdat je niet met ze kunt praten. Je vrijwilligerswerk kun je dan verleggen van het dierenasiel naar een verzorgingstehuis om te kijken of dat beter bij je interesse past. Dit proces wordt ook wel husselen genoemd en is cruciaal als je stappen wilt zetten in je carrière. Gewoon je netwerk en een beetje brutaliteit gebruiken om op plekken binnen te komen en dingen uit te proberen. Papiertjes halen doe je je hele leven al, probeer het nu eens op een andere manier.
Blijf net zo lang husselen tot je écht een papiertje nodig hebt
Door onze conditionering in het schoolse bestaan van ons 4e levensjaar tot we ongeveer 25 zijn, denken we vaak overal een papiertje voor nodig te hebben voor we daar iets mee kunnen doen. Maar als je in het proces van husselen steeds dichterbij je natuurlijke talenten en passies terecht komt, dan zul je merken dat je ook heel veel waarde kunt toevoegen zonder ergens formeel voor geleerd te hebben. Zo ken ik mensen die beter kunnen klussen dan sommige officiële timmermannen en mensen die van nature een betere coach zijn dan anderen die een coachopleiding op zak hebben. Een papiertje zegt dus niet alles. Als je al husselend op gegeven moment het gevoel hebt dat je echt een interesse te pakken hebt en je wilt daarom de diepte in, dan kan het wellicht handig zijn om jezelf bij te scholen. Maar wees daarbij wel kritisch naar jezelf of je echt al een officieel papiertje nodig hebt. Tegen ondernemers zeggen ze vaak “Je hebt pas een kantoor, een telefoon en een website nodig zodra je klanten hebt.” Maar we pakken het juist altijd andersom aan ‘om maar goed voorbereid te zijn’ of omdat we denken dat we op die manier aan klanten komen. Maar zo werkt het niet. En hetzelfde geldt in veel gevallen voor een papiertje. Je hebt het pas nodig als klanten of (potentiële) werkgevers erom vragen. Stap dus niet in de valkuil van je specialiseren om maar een ‘specialist’ in iets te kunnen zijn. Generalisten zijn ook enorm belangrijk.
Volg eerst een MOOC
Als je dan toch zover bent dat je jezelf wilt opleiden óf als je uit interesse vast eens in de materie wilt duiken om op die manier uit te vinden of planologie bijvoorbeeld echt je interesse heeft, volg dan eerst eens een MOOC. Een MOOC is een Massive Online Open Course van een universiteit ergens op de wereld. Er zijn twee bekende platforms, Coursera en edX, die een legio aan academische vakken van echte topuniversiteiten van over de hele wereld aanbieden. Je kijkt de colleges online, je discussieert met studiegenoten op de fora, je maakt elke week een multiple-choice toets om je voortgang te meten en je sluit af met een essay of iets dergelijks. Altijd al willen studeren aan Harvard, MIT of Stanford? Het kan gewoon en het is gratis. Alleen als je een certificaat wilt met jouw geverifieerde persoonsgegevens erop, dan wordt er om een kleine vergoeding gevraagd. Het aanbod is daarnaast ongekend. Van Introduction to Inclusive Talent Acquisition tot World Religions Through Their Scriptures tot Genomics Data Analysis. Bedenk nú waar je meer over zou willen weten en ik durf te wedden dat je op een van de twee platforms daar wel een course over vindt.
Na al deze stappen kun je alsnog opnieuw een opleiding volgen, waarbij het het belangrijkst is dat je vanuit interesse of passie ervoor gaat. Angst is nooit een goede raadgever, dus ook niet in het kader van herscholing. Je houdt een nieuwe opleiding, en de baan die voortvloeit, alleen vol als je vanuit een intrinsieke motivatie ermee aan de slag gaat. En dan het liefst een getoetste intrinsieke motivatie door te husselen en MOOC’s te volgen.
Graag hoor ik van je in de comments:
Over welk onderwerp zou je wel eens een MOOC willen volgen?
Heeft deze blog je geïnspireerd? Stuur de link van de blog gerust door als je er iets aan hebt. Liken, sharen of taggen op Facebook of LinkedIn kan natuurlijk ook!
Tag:carrière, doelen, dromen, experience, groeien, hulp, Zelfstudie