Creëer je persoonlijke Mission Statement
Het is enorm belangrijk voor mij, en ik denk in potentie voor iedereen, om een eigen Mission Statement te hebben. Dit helpt mij om koers te bepalen in mijn leven en op koers te blijven. Graag deel ik hier hoe mijn Mission Statement eruit ziet om een helder voorbeeld te geven van hoe je dit kunt doen als je dat zelf ook zou willen. De structuur van de Mission Statement die voor mij het beste werkt is als volgt.
- Persoonlijke waarden (ongeveer 10 tot 12)
- Belangrijkste kernwaarden (alleen de 4 of 5 belangrijkste)
- Mission Statement
- Leefregels
- Rollen
- One year goals
Persoonlijke waarden
Dit zijn de zaken die voor mij het belangrijkst zijn in het leven. Je kunt ze vaak achterhalen door te kijken waar je enorm boos over wordt, enthousiast over raakt of met ontzag naar kijkt. Dat waar je opgewonden van raakt is misschien de beste omschrijving omdat opwinden zowel een positieve als negatieve connotatie heeft. Mijn lijst is als volgt:
- Liefde
- Groei
- Plezier
- Eerlijkheid
- Dromen
- Kwaliteit
- Schoonheid
- Openheid
- Wijsheid
- Helpen
Over het algemeen ben ik fan van zelfstandige naamwoorden als het over waarden gaat. Soms wijk ik er echter vanaf als het best gevonden zelfstandig naamwoord de lading niet goed dekt. Hierboven klinkt helpen voor mij bijvoorbeeld beter dan hulp.
Belangrijkste kernwaarden
Om heel scherp en precies te worden in wat voor jezelf echt belangrijk is, is het handig om vanuit de langere lijst 4 of 5 waarden aan te merken als kernwaarden. Als je je in dit leven tot 5 waarden moest beperken, welke zouden het zijn? Voor mij zijn het:
- Liefde
- Groei
- Plezier
- Eerlijkheid
- Dromen
Mission Statement
De vijf persoonlijke waarden vormen de basis om je Mission Statement mee op te stellen. In één of een paar zinnen kun je dan beschrijven wie je de rest van je leven wilt zijn. Voor mij klinkt dat als volgt.
Ik, Mark Siegenbeek van Heukelom, ben de mooiste versie van mezelf. Ik groei en help anderen groeien. Ik droom en help anderen ook met ambitie te dromen. Ik deel liefde en energie met de mensen om mij heen en geniet samen met hen van het leven.
Zoals je leest is mijn Mission Statement kort en bondig. Dit maakt dat hij heel kernachtig is en dat ik hem uit mijn hoofd ken. Dit is wie ik (voor zover ik nu kan overzien) voor de rest van mijn leven wil zijn. Voor alle maximizers, perfectionisten en waarheidszoekers out there: ik zit in jullie kamp en toch is het mogelijk om tot een simpele zin te komen die the job doet. Deze ene zin voelt gewoon heel goed voor mij. Hij raakt de kern van wie ik wil zijn en dat telt zo zwaar dat vragen of hij perfect is en of hij wel helemaal klopt een stuk minder belangrijk voor me is. Schrijf in het begin gewoon iets op, je kunt het altijd weer aanpassen.
Leefregels
Om op korte termijn meer sturing te ervaren in je leven helpt het om leefregels toe te voegen. Eigenlijk operationaliseer je daarmee hoe je je dagelijks door het leven beweegt. Met andere woorden beschrijf je dus hoe je je Mission Statemen dagelijks in de praktijk brengt. Ik heb leefregels in vijf categorieën.
- Emoties – Hoe wil ik met mijn emoties omgaan
- Fysiek – Hoe wil ik met mijn lichaam omgaan
- Relaties – Hoe wil ik met andere mensen omgaan
- Actief – Hoe wil ik met mijn tijd omgaan
- Materie – Hoe wil ik met geld en bezit omgaan
Op het moment heb ik meer dan vijftig leefregels dus hier enkel een voorbeeld per categorie.
- Emoties: “Ik huil als ik echt moet huilen, lach hartelijk als ik wil lachen en laat geregeld anderen lachen.”
- Fysiek: “Ik eet en drink dat waar mijn lichaam zich het beste bij voelt en ik doe voorzichtig met voedingsstoffen die op lange termijn ongezond zijn (suikers/koolhydraten, verzadigde vetten, transvetten, alcohol).”
- Relaties: “Ik ben loyaal naar afwezigen: Ik communiceer alsof degene over wie ik het heb me altijd kan horen.”
- Actief: “Ik maak wekelijks fouten, ben blij dat ik die snel gemaakt heb en leer ervan.”
- Materie: “ Ik spaar maandelijks wat geld in een noodfonds dat ik in kan zetten voor onverwachte uitgaven.”
Soms spreekt uit een leefregel meer ambitie dan dat ik daadwerkelijk altijd al zo handel. Ik ‘roddel’ bijvoorbeeld nog steeds wel eens, maar ik besef me dan tijdens of erna wel dat ik eigenlijk zo helemaal niet wil zijn en kijk of ik het de volgende keer achterwege kan laten. Dit lukt steeds beter en ik merk dat mensen om mij heen ook rekening gaan houden met mijn leefregel en niet meer in mijn aanwezigheid ‘kritisch’ over anderen praten omdat ze weten dat ik dat niet fijn vind.
Ook moet ik elke week mijn best doen om te bedenken welke fouten ik gemaakt heb omdat ik dat van nature juist heel risicomijdend ben. Vaak ben ik in de realiteit dan ook helemaal niet blij dat ik fouten gemaakt heb, maar door mijn leefregel weer voor de geest te halen kan ik er toch de waarde van inzien.
Zo herschrijf ik met deze leefregels langzaam mijn eigen scripts en leef ik steeds meer in lijn met mijn Mission Statement.
Vind je het lastig om tot mooie leefregels voor jezelf te komen? Laat je inspireren door de leefregels die andere mensen eerder voor zichzelf hebben opgesteld.
Rollen
Om goed op koers te blijven is het verstandig om te weten wie voor jou belangrijke mensen in je leven zijn. Welke rollen heb je dus? Hier wat van mijn rollen en voor wie ik die rol heb.
- Zoon (Ingrid en Louis) en kleinzoon (oma)
- Broer (Tim, Thijs en Anouk)
- Heel goede vriend (vriend 1, vriend 2, etc.)
- Vriend (vriend 1, vriend 2, etc.)
- Zelfstandige
- Trainer (klant 1, klant 2, etc.)
- Coach (klant 1, klant 2, etc.)
- Cliënt (opleidingsorganisatie 1, opleidingsorganisatie 2)
- Coachee (coach 1, coach 2)
- Teamgenoot (voetbalelftal)
- Ex-partner (ex-partner)
- Oud-werknemer (ex-werkgever 1, ex-werkgever 2, etc.)
Dit helpt enorm om de mensen die het belangrijkst voor mij zijn niet uit het oog te verliezen. Dat gebeurt sneller dan je zelf vaak denkt wanneer je sommige relaties for granted neemt. Door dit heel helder voor mezelf te hebben (en te houden, want relaties veranderen) kan ik er scherp op zijn dat ik mijn tijd en energie in de juiste mensen steek. Zoals je ziet helpt het mij om de namen van de mensen erachter te zetten zodat ik ze structureel voorbij zie komen en aan ze denk. Dat wil niet zeggen dat ik elke week al mijn oud-werkgevers ga contacteren, maar ik kan wel even nagaan of ik er iets mee wil of niet. Mijn echte lijst van rollen is overigens wat langer, maar deze voorbeelden geven het principe heel aardig weer.
One Year Goals
One year goals gebruik ik om een punt op de horizon te kiezen en te zeggen ‘binnen de lijnen van mijn Mission Statement wil ik over een jaar dáár staan.’ Het geeft enorm veel voorwaartse energie om ogenschijnlijk flinke doelen voor mezelf te stellen en langzaam maar zeker over de duur van een jaar te realiseren. Hier een paar one year goals die ik voor mezelf had vastgesteld in oktober 2013 om voor oktober 2014 te realiseren.
- Bucket list opgesteld hebben en daarvan twee nieuwe dingen ondernomen hebben
- Onderdeel zijn van een opstartende onderneming
- Twee mensen geholpen hebben om echt hun droom achterna te gaan
- Weer minimaal een paar minuten in een voetbalwedstrijd meegespeeld hebben
- Minimaal 12 nieuwe (blikverruimende) boeken gelezen hebben
- Mensen waar ik nog moeite mee heb (qua zaken uit het verleden) vergeven hebben
De eigenlijke lijst was een stuk langer en alles is gelukt op één doel na, waar ik vrede mee had omdat ik redelijk bewust besloten had dat doel op dat moment niet ten uitvoer te willen brengen. Ik merk zelf dan ook dat het handig is om jezelf doelen te stellen waarvan je het pittig vindt om die te gaan halen en waarvan je nog niet kunt bedenken hóe je dat dan gaat realiseren. Tegelijkertijd houd ik het ook enigszins realistisch, maar daar laat ik me niet teveel door leiden. Mijn ervaring is dat je zóveel meer kunt bereiken in een jaar dan je zelf denkt. Wat betreft one year goals gaat dan ook echt op.
Aim for the moon, if you miss you’ll reach the stars
Een super krachtige manier om je One Year Goals te verstevigen is door ze te visualiseren en bijvoorbeeld een Vision Board te maken.
Uiteraard is het belangrijk om jezelf op koers te houden zodra je een Mission Statement hebt. Toch is het mijn ervaring dat alleen al het opstellen van een Mission Statement ongelooflijk veel voldoening en voorwaartse energie kan geven. Het is een uiting van de regie die je besluit te nemen over je eigen leven. Je zet een stip op de kaart, bepaalt een koers met je kompas en neemt het roer van je eigen schip in handen. Mij gaf het een geweldig gevoel van purpose en dat doet het nog steeds elke week als ik er doorheen ga en elk jaar als ik nieuwe one year goals opstel.
Download nu gratis hoofdstuk 1 van “Is dit het nou?”
Krijg gratis hoofdstuk 1 van het boek “Is dit het nou?” in je inbox.
Laat hiernaast je gegevens achter en dan krijg je hem direct toegestuurd.
4 Comments
Een goede manier om achter je persoonlijke waarden te komen is terug te denken aan een moment of periode in je leven dat je gelukkig was. Waar je energie kreeg van de dingen die je deed. Vertel of deel dit moment met een ander en schrijf (of laat die andere persoon schrijven) woorden op die in dit moment of verhaal naar boven komen. Vaak geeft dit een goed beeld van wat voor jou belangrijke waarden zijn. Uiteraard kan je nog andere woorden aanvullen of schrappen in de lijst.
Hey Hannah,
Helemaal eens! Vooral je tip om zelf te vertellen en een ander te laten schrijven vind ik een goede. Dan kun je zelf gewoon lekker praten, teruggaan en nadenken en kan de ander aan je enthousiasme en vuur wel merken waar veel lading voor jou op zit. En ook gewoon opschrijven is een goede. Bij later teruglezen merk je zelf wel of een bepaalde waarde of zin nog steeds voor je klopt en kun je dat schrappen wat toch niet zo bij je resoneert.
Dank voor het delen!