Waarom ik mediteer (en jij dat op termijn waarschijnlijk ook gaat doen)
Sinds ik eind 2012 ben begonnen met dagelijks mediteren krijg ik wel eens vragen van mijn omgeving waarom ik dat doe. Graag zet ik het antwoord daarop eens op een rijtje. Ik heb vrij veel redenen, dus hieronder deel ik de voor mij belangrijkste en tot slot als bonus waarom de kans groot is dat jij, als je dat nog niet doet, op termijn waarschijnlijk ook zult gaan mediteren, óók als je nu nog denkt van niet. Dat klinkt misschien wat wijs of hooghartig, maar zo is het niet bedoeld. Lees verder, dan zul je begrijpen wat ik bedoel.
1) Mediteren begon als experiment
Ik zat eind 2012 niet helemaal top in mijn vel en had vooral een erg laag energieniveau. Ik besloot op gegeven moment mijn energie terug te gaan vinden en ging nieuwe dingen uitproberen in mijn leven. Eén daarvan was een mindfulnesscursus waarbij ik in aanraking kwam met yoga en meditatie. Ik leerde daar de waarde van meditatie (waarover zo meer) en was daarom erg blij dat ik uit mijn comfortzone was gegaan. Meditatie heeft namelijk nogal een PR probleem. Op veel yoga- of meditatieplekken zul je meteen ondergedompeld worden in de wierooklucht, kruidenthee en zweefmuziek en verwacht men dat je op een kussen op de grond gaat zitten met je handen in kommetjes op je knieën. Dat is echter totaal niet nodig om de voordelen van meditatie te ervaren. Gewoon tien minuten stil zitten op een bureaustoel is al genoeg. Toch had ik door dat imago heen te prikken en me eraan over te geven. Het was voor mij wederom een bevestiging hoe belangrijk het is om buiten je comfortzone te gaan.
2) Er zijn véél wetenschappelijk aangetoonde voordelen van meditatie
De mindfulnesscursus die ik volgde werd gegeven door een hoogopgeleide vrouw met een technische achtergrond die zelf in corporate Nederland had gewerkt en na een burn-out op het pad van mindfulness was gekomen. Dat was voor mij erg belangrijk destijds, omdat ik nogal sceptisch was. Ze benaderde alles gelukkig helemaal evidence-based en heel nuchter en ik was blown-away door de hoge mate van onderzoek die erachter zat en de logische uitleg over hoe meditatie goed voor je is. Ik ga daar nu niet heel diep op in, maar lees er bijvoorbeeld over op de Headspace website (en nog een speciale blog hierover). Een heel korte opsomming van die bronnen leert het volgende.
Meditatie verbetert: focus, geheugen, immuunsysteem, creativiteit, relaties, compassie en levenskwaliteit.
Meditatie vermindert: stress, angst, depressie, slapeloosheid, verslaving, bloeddruk en pijn.
Bekijk in ieder geval de korte video hieronder, ook omdat die het bruggetje maakt naar de volgende redenen voor mij om te mediteren. Je ontmoet hier Dan Harris, een Amerikaanse televisieverslaggever die op de nationale televisie (voor het gezicht van 5 miljoen mensen) een paniekaanval kreeg en daarna op zoek ging naar een fijnere manier van leven. Hij kwam uit bij meditatie en schreef er een boek over. Hij vertelt hier eerst wat over de wetenschap en geeft daarna nog een paar mooie punten aan.
3) Je wordt 10% gelukkiger van mediteren (al bij 10 minuten per dag)
Het boek van de anchor Dan Harris heet 10% Happier. Hij legt uit dat meditatie geen miraculeus redmiddel voor alles is. Het is ook zeker geen aspirine die je erin gooit als je je even niet fijn voelt. Meditatie is iets wat je dagelijks doet en daardoor net wat gelukkiger, scherper, gezonder en vriendelijker bent. En dan is 10% best veel voor een investering die met 10 minuten per dag zich al terug kan betalen (zie ook de briljante TED-talk van Headspace oprichter Andy Puddicombe: All it takes is 10 mindfull minutes).
4) Mediteren helpt je in flow te raken en beter te presteren
Ken je dat gevoel dat alles vanzelf lijkt te gaan? Dat je bijna ‘merkt’ hoe je zelf handelt. Zonder na te denken. Dat is leven in het nu, ook wel flow genoemd. Vooral in sport is dit erg bekend en eigenlijk is het altijd nastrevenswaardig. Dan Harris noemt het in the zone.
[Meditators] are focused on what’s happening right now. In sports this is called being in the zone. It’s nothing mystical. It’s not magical.
[…]
And this is why you’re seeing these unlikely meditators now, why you’re seeing the U.S. Marines adopting it, the U.S. Army, corporate executives from the head of Ford to the founders of Twitter. Athletes, from Phil Jackson to many, many Olympians. Scientists, doctors, lawyers, school children. There’s this sort of elite subculture of high achievers who are adopting this because they know it can help you be more focused on what you’re doing and it can stop you from being yanked around by the voice in your head.
Steeds meer mensen komen erachter dat meditatie hen kan helpen hun prestaties te verbeteren. Aangezien het leven steeds drukker wordt en daarmee steeds meer op topsport lijkt, kan meditatie dan ook voor bijna iedereen uitkomst bieden.
5) Meditatie draagt bij aan het onderhoud en de groei van alle vier de menselijke dimensies
Om met meer energie te werken en leven heb je vier dimensies van jezelf goed te onderhouden.
- De fysieke dimensie (FQ)
- De emotionele dimensie (EQ)
- De mentale dimensie (IQ)
- De spirituele dimensie (SQ)
Meditatie is een van de weinige activiteiten die bijdraagt aan het onderhoud van en de groei op alle vier deze dimensies.
Qua fysiek slaap je beter en heb je structureel lagere doses cortisol en adrenaline in je lichaam als je dagelijks mediteert. Op het gebied van emoties ben je, als je mediteert, veel bewuster van je eigen emoties in het moment, kies je sneller een effectievere respons op een prikkel en ben je vriendelijker en opener naar anderen. In je geest merk je dat je door te mediteren langer gefocust ergens aan kunt werken en dat je meer op je intuïtie en onderbuikgevoel gaat vertrouwen en dat zo in kunt zetten naast je ratio. Op het spirituele (of zingevende) vlak ben je, door te mediteren, veel bewuster van waarom je elke dag de dingen doet die je doet en hoe dat bijdraagt aan het leven dat jij wilt leiden (en wat je eventueel anders zou willen).
Dit zijn tevens de vier dimensies waarbinnen je een leven lang kunt blijven groeien als mens om steeds meer de mooiste versie van jezelf te worden (te worden wie je in de basis al bent). Dus ook voor het optimale uit je leven halen is meditatie een uitstekende ondersteunende tool.
6) Je geest wordt zachter van mediteren (en jij daarmee vriendelijker)
De Dalai Lama zei ooit:
If every 8 year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation.
Dat is best wel een stevige claim, maar ongeacht of het waar zou zijn, zou de wereld er in mijn ogen mooier van worden als meer mensen zouden mediteren. In vrijwel elke meditatietechniek leer je om, als je afdwaalt van de oefening, jezelf weer met vriendelijkheid en zonder oordeel terug te halen naar waar je gebleven was in je meditatie. Dit oefenen met niet oordelen en vriendelijk zijn voor jezelf heeft vrijwel automatisch ook zijn uitwerking op de mensen om je heen. Als je vriendelijker voor jezelf bent, word je al snel ook vriendelijker voor anderen.
En dan zijn er nog meditatietechnieken waarbij je je expliciet richt op het welzijn van andere mensen, waarbij je zult merken dat je geest nog soepeler wordt en je steeds minder oordelend wordt over anderen.
Bonus (waarom jij ook zult gaan mediteren): Mediteren wordt het nieuwe joggen
De analogie in de video hierboven met hoe er in de jaren ’40 werd gekeken naar mensen die een rondje gingen hardlopen en hoe we nu soms kijken naar mensen die mediteren vind ik ijzersterk. Dan Harris:
I think we’re looking at meditation as the next big health revolution. In the 1940’s if you told people you went running they would say: “Who’s chasing you?” Right now if you tell people you meditate – and I have a lot of experience with telling people this – they’re gonna look at you like you’re a little weird, most of the time. That’s going to change. Meditation is going to join the pantheon of no-brainers like exercise, brushing your teeth and taking the meds that your doctor prescribes to you. These are all things that if you don’t do, you feel guilty about. And that is where I think we’re heading with meditation, because the science is so strongly suggestive that meditation can do really, really great things for your brain and for your body.
Kijk hoeveel mensen er nu hardlopen waar dat 70 jaar geleden nog frowned upon was. En veel van dit soort veranderingen gaat veel sneller tegenwoordig, want we zitten in tijden van exponentiële groei en verandering. Ik geloof dan ook, met Dan Harris, dat meditatie steeds meer een no-brainer en algemeen omarmd gaat worden. Want 70 jaar geleden deden we niet alleen nog meer fysiek werk, waardoor we geen noodzaak voelden om recreatief te gaan bewegen, ook de prikkels die onze hersenen de hele dag binnenkregen waren veel minder. Er is een mooi statistiekje dat stelt dat de hoeveelheid informatie in een week-editie van de New York Times even groot is als de hoeveelheid informatie die iemand in de Middeleeuwen in zijn hele leven te verwerken kreeg. Er wordt dus in toenemende mate een beroep gedaan op onze grijze massa en die wil ook wel eens rust. Vroeger kregen we die ook als er ‘s avonds niks te doen was en je soms gewoon wel eens een tijdje niets deed. Nu zijn er altijd prikkels in de buurt via mail, Facebook, WhatsApp, televisie, etc. en hebben we de rust en zorg voor onze hersenen zelf op te zoeken en in te plannen.
Denk je nog steeds dat je nooit zult gaan mediteren? Bekijk de mensen in onderstaand filmpje aan wie in 1999 gevraagd werd of ze een mobiele telefoon hadden of ooit zouden nemen (en schat zelf in hoeveel van hen nu een mobieltje zal hebben). Wees verrast over hoe matig we voor onszelf kunnen inschatten hoe we ons in de toekomst zullen gedragen.
https://www.youtube.com/watch?v=ri6HRHZ20RI
Wil je beginnen met meditatie? Twee laagdrempelige startpunten waar ik in geloof zijn de wetenschappelijk onderbouwde mindfulnesstraining en de Headspace app.
- Zoek een erkende mindfulnesstrainer: http://www.vmbn.nl/mindfulnesstrainer-zoeken/
- Download Headspace op je smartphone of kijk op: http://www.headspace.com
Eerst nog wat meer lezen over meditatie? Ik heb veel inspiratie gehaald uit Verslaafd aan Liefde van Jan Geurtz en The Power of Now van Eckhart Tolle is voor veel mensen ook een goede eye opener.
Ik hoor graag hoe dit voor jou is. Laat me weten in de comments:
1 Comment