Waarom je niet assertiever bent
Je hebt het ongetwijfeld weleens te horen gekregen of tegen jezelf gezegd: “Had je daar niet even wat assertiever kunnen zijn?” Door je gebrek aan assertiviteit ging de kans om onderdeel van dat leuke project op je werk te zijn aan je neus voorbij. Of je liet de kans lopen om samen met die persoon waar je een oogje op hebt tijd door te brengen. Of je liet je iets in de maag splitsen waar je eigenlijk helemaal niet op zat te wachten. Achteraf bedacht je natuurlijk hoe je wél had willen reageren in elke situatie, maar ja… achteraf is mooi wonen. Was je maar gewoon wat assertiever…
Helaas zetten de meeste mensen maar weinig stappen op weg naar een assertievere levenshouding omdat ze onbewuste mentale blokkades hebben als het om het begrip assertiviteit gaat. De kans is groot dat jij jezelf ook onbewust saboteert. Waarschijnlijk plaats je jezelf op de schaal van assertiviteit ongeveer als volgt:
Je vindt jezelf een nette, aardige meid/gozer die keurig rekening houdt met anderen. Als je jezelf voorstelt dat je assertiever zou worden dan zie je de doemscenario’s al voor je. Dan wordt je vast een heel asociale, brutale en onaardige hufter of trut. Wie wil er nou leven met iemand die altijd maar heel egoïstisch voor zijn eigen belangen opkomt? Je bent zo bang voor de ‘nieuwe jij’ dat je blijft doen wat je altijd deed. En wie doet wat hij altijd deed… die krijgt wat hij altijd kreeg. Nog meer gemiste projecten, romances en kansen om ‘nee’ te zeggen tegen iets dat je eigenlijk niet wilt.
Maar is het waar? Is het echt zo dat je een hufter wordt als je assertiever wordt? De kans is groot dat je een beperking hebt in je denken omdat je de schaal van assertiviteit maar voor de helft in beeld hebt. Dit is hoe assertiviteit wel werkt (in contrast met jouw opvatting hierover).
Het gedrag waar jij bang voor bent om te vertonen ligt veel verder op de assertiviteitsschaal dan je nu denkt. Assertief is niet hetzelfde als agressief, asociaal of egoïstisch. Agressief is de rechterkant van de schaal en assertief zit in het midden. Door voor je eigen belangen op te komen word je niet ineens een hufter of trut. Je komt enkel op voor je eigen behoeften waar je eerder vooral bezig was met de behoeften van anderen. Zo ziet assertiviteit er namelijk uit als je kijkt naar jouw en andermans behoeften.
Assertiviteit impliceert niet dat je geen rekening meer houdt met de behoeften van anderen. Integendeel. Je houdt daar juist rekening mee, maar je vergeet je eigen behoeften niet en komt daar ook voor op. We denken soms dat deze twee categorieën mutually exclusive zijn, maar dat is niet zo. Door win-wins te zoeken in het leven kun je juist tot heel mooie resultaten komen. Voor jou én voor de ander. Daarnaast kan een ander alleen inspelen op jouw behoeften als jij die durft uit te spreken. Het is aan hem of haar om zelf in te schatten of er een match is met jouw behoeften of niet.
Het hele plaatje ziet er dus zo uit:
Je angst om onaardig gevonden te worden kun je dus rustig laten varen. Misschien moeten mensen nog steeds even wennen aan je assertievere gedrag maar dat is niet per definitie negatief. Waarschijnlijk zullen velen het alleen maar fijn vinden dat je beter uitspreekt wat jouw behoeften zijn. Misschien wil het projectteam op je werk jou er ook wel bij, maar dachten ze dat jij het niet zag zitten. Misschien vindt die persoon waar je een oogje op hebt jou ook wel leuk, maar denkt hij/zij dat jij geen interesse hebt. Waarschijnlijk wil niemand je opzettelijk iets in de maag splitsen en is men alleen maar blij dat je vanaf nu je grenzen duidelijker aangeeft.
Als je bovenstaande ‘denkfout’ bij jezelf herkent, besef je dan dat het niet jouw fout is dat je zo dacht. Het is je simpelweg nooit goed uitgelegd. De kans is groot dat je meer ideeën in je hoofd hebt die je maar half of verkeerd begrijpt en jou daardoor afhouden van geluk en succes. Volgende week behandel ik er weer eentje. Wil je zeker weten dat je die niet mist? Download dan hiernaast mijn e-boek en schrijf je daarmee in voor mijn nieuwsbrief. Dan krijg je volgende week een mailtje met de nieuwste blog.
Wil je meer inzichten, inspiratie en handvatten voor geluk en succes in je leven? Kom dan naar de Quarterlife Deep Dive en pak in één dag je belangrijkste uitdaging van dit moment aan. Kijk hier wie je onder meer voorgingen bij de QLDD en wat zij eraan hadden.
Graag hoor ik van je in de comments:
Op welke gebieden kun jij wel wat assertiever zijn?
Het is ongekend hoeveel meer exposure ik krijg door één enkele Facebook share, like of comment. Heb je iets aan deze blog, doe dan graag wat voor me terug door te liken of sharen op de sociale media en laat anderen direct ook profiteren van de inzichten die voor jou waardevol zijn. Dank!