Zo kom en blijf je uit de gouden kooi
Het is niet zo moeilijk om als hoogopgeleid jong persoon in Nederland in de gouden kooi terecht te komen. Het recept is vrij simpel:
- Werk een paar jaar
- Beding een aantal keer (een of twee keer is al genoeg) een hoger salaris door promoties of een nieuwe baan
- Stel bij elke inkomensverhoging ook je uitgavenpatroon iets omhoog bij
- Kom erachter dat je het werk dat je nu doet niet briljant vindt en dat je misschien liever iets anders zou doen
Et voilà, met een beetje pech zit je nu in de gouden kooi. Je doet werk dat je niet geweldig vindt, maar je zit eraan vast omdat je zo goed betaald krijgt en daarmee in een bepaalde levensstandaard kunt voorzien. Je bent in je nog prille carrière met open ogen in The Luxury Trap gestapt. Mocht dit voor jou opgaan, troost jezelf dan dat je niet de enige bent. Toen ik de antwoorden op een enquête over geld en persoonlijke financiën inventariseerde gingen de reacties van één, uiteraard geanonimiseerd, persoon me enorm aan het hart:
Wat is jouw grootste frustratie/angst/blokkade als het gaat om geld?
“Dat er te weinig is.”
Wat deed je toen je het gelukkigst was in je leven?
“Tegels zetten”
Doorpakkend op de vorige vraag: wat zegt jouw antwoord over hoe je nu eigenlijk zou willen leven?
“Ik zou iets anders willen doen, maar verdien daar te weinig mee.”
Wat zou je doen als je nu ineens een grote som geld zou krijgen?
“Een tegelzetbedrijfje beginnen.”
Welke van de sentimenten over geld herken je bij jezelf? [Vraag met een hele lijst met sentimenten waar je aan kon vinken wat op jou van toepassing is.]
– Soms heb ik het idee dat ik mijn ziel hebt verkocht. Ik doe vijf dagen in de week iets dat ik niet super vind om twee dagen te kunnen genieten. Het ruilmiddel is geld.
– Ik zou wel wat minimalistischer willen leven: minder prikkels, minder spullen en ook minder geld nodig hebben.
– Mijn ideale levensstijl kost nou eenmaal veel geld (wonen in hartje binnenstad, drie keer per week uit eten, elk weekend stevig op stap, vier keer per jaar op vakantie, etc.).
– Ik ben vooral goed in geld uitgeven, een stuk minder goed in sparen.
En dan natuurlijk de hamvraag, waar door alle enquêtedeelnemers tot onze blije verrassing super open op gereageerd werd ondanks dat deze vraag niet verplicht was:
Hoeveel verdien je op dit moment?
Wat denk je dat er nu komt als je de antwoorden van deze young professional leest? Hoeveel zou hij verdienen? Het antwoord:
150.000 per jaar
Zo ziet de gouden kooi er dus uit: € 12.500,- per maand verdienen, het idee hebben dat je je ziel verkoopt, een stille droom koesteren om iets te doen waar je echt gelukkig van wordt (tegels zetten) en een levensstijl ontwikkeld hebben waardoor je volledig vastzit in een (extreem) hoog uitgavenpatroon. Toen ik deze antwoorden las gingen er een heleboel emoties door me heen. Verdriet dat het zo ver kan komen, verbazing hoeveel geld je kunt verdienen en nog bang kunt zijn dat het te weinig is, vertedering over de prachtige en simpele droom van tegels willen zetten en ook lichte frustratie dat we een systeem hebben gebouwd als samenleving dat mensen vrij gemakkelijk in zo’n positie brengt. De vertedering overheerste gelukkig. Wat een mooie droom en wat zou ik deze persoon er graag bij helpen.
Ik ga dan ook een poging doen om enige hulp te bieden. Net als dat er een recept bestaat om in de gouden kooi terecht te komen, zo is er ook een recept om eruit te komen.
- Ga aan de slag met je relatie met geld
- Onderzoek wat je diepste beperkende overtuigingen zijn die je nu vastzetten of tegenwerken
- Begin je relatie met geld te veranderen (als je bij € 150.000,- per jaar nog steeds bang bent dat je te weinig verdient dan heb je een probleem dat je het beste eerst psychologisch aan kunt pakken).
- Start met het doen aan wat ik noem Zorgeloos Geldbeheer
- Krijg inzicht in wat er ingaat en wat er uitgaat
- Begin vanuit dit inzicht je uitgavenpatroon terug te dringen
- Automatiseer een aantal zaken zodat je geldbeheer je maar een half uur per maand kost en je maandelijks precies zoveel uitgeeft en precies zoveel spaart als jij belangrijk vindt
- Kom erachter wat je echt wilt met je leven
- Onderzoek wat je liever zou doen dan je huidige werk (deze persoon weet dat het tegels zetten is, maar veel mensen hebben geen idee)
- Ga na wat je ideale levensstijl zou zijn als je vanaf een blanco canvas zou beginnen (de ervaring leert namelijk dat je in je ideale leven aan een flink aantal zaken geen geld meer hoeft uit te geven omdat je niet meer hoeft te compenseren voor de energie en frustratie die je werkweek je kost, denk aan zuipavonden, festivals, dure vakanties om eindelijk bij te komen, hippe nieuwe gadgets die je een tijdelijk euforisch gevoel geven, etc.)
- Zet stappen, hoe klein ook, op weg naar je ideale leven en werk
- Dring je uitgavenpatroon nog verder terug op basis van de inzichten in je ideale levensstijl
- Maak tijd vrij van je werk om over te houden voor andere zaken (stop met overwerken, ga van 40 naar 32 uur, etc.)
- Ga meer doen van wat je echt leuk vindt (dus bijvoorbeeld wat vaker tegels zetten bij vrienden die aan het verbouwen zijn)
- Onderzoek of wat je echt leuk vindt ook leuk is als je ervoor betaald zou krijgen (doe een klus bij vrienden van vrienden en vraag er geld voor of loop een dag mee bij een tegelzetbedrijf voor een kleine vergoeding)
- Bepaal nu wat je wilt doen:
- Bevalt het huidige nieuwe ingeslagen pad je? Blijf stappen zetten en zeg je baan op een bepaald moment op om een nieuwe baan te vinden (bij het tegelzetbedrijf) of voor jezelf te beginnen (je eigen tegelzetbedrijf).
- Bevalt het ingeslagen pad je niet genoeg? Ga terug naar 3 en zoek verder naar andere mogelijkheden die je leuker zou vinden dan je huidige werk.
Het is een simpel stappenplan om beetje bij beetje los te komen uit de gouden kooi. Merk je dat je er nu enigszins in vastzit? Begin dan bij het begin en zet de eerste stap. Zo werkt het ook met het lopen van een marathon. Het begint altijd met het zetten van die eerste stap.
Wil je jezelf eens kritisch bevragen over je financiële situatie. Download hieronder de ‘7 Financiële vragen die iedere twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen’ en ga er direct mee aan de slag.
Download “7 Financiële vragen die elke twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen”
Download nu “7 Financiële vragen die elke twintiger of dertiger zichzelf zou moeten stellen”
Laat hiernaast je gegevens achter en dan krijg je de vragen direct toegestuurd.