
Zo vind je je Purpose
Purpose. Het is een buzzwoord en het begint langzaam zijn lading te verliezen omdat iedereen het maar te pas en te onpas gebruikt. Toch is het vinden van je purpose een van de belangrijkste dingen die je in je leven kunt doen. Waarom? Omdat het je gelukkig maakt. Purpose is een van de belangrijkste ingrediënten van een gelukkig leven, zeker als je zoekende bent naar wat je in je werkende leven nou echt wilt doen met je tijd. Er is een ultieme geluksformule voor zingevend werk die dit heel mooi weet te duiden. Hij komt het beste uit de verf in het Engels en luidt:
Happiness = living on purpose
Living on purpose betekent dat je het leven tegemoet treedt vanuit de overtuiging dat jouw leven een purpose heeft. Een doel, een vooropgezet plan, een Why. Dat je een roeping hebt, dat er een missie is hier voor je op aarde. We hebben als mensen nou eenmaal een existentiële hunkering in ons en als je die voedt door bijvoorbeeld te geloven in een roeping of een purpose, dan kan dat je enorm veel vrijheid, lichtheid en richting geven. Je hoeft dan nog niet eens te weten wát jouw purpose is, maar alleen al het geloof in het bestaan ervan en de overtuiging dat jij jouw purpose kunt vinden en vormgeven in dit leven brengt het geluk.
Dit is de overtreffende trap van het stellen van een levensdoel zoals je kunt doen door een Mission Statement voor jezelf op te stellen. Daar voelde het misschien nog als een door jezelf bedacht doel. Maar als je dit doel gaat zien als een vooropgezette Why voor je leven dan zal je levensgeluk alleen nog maar groter worden.
Het enige nadeel van de ultieme geluksformule is dat je als mens niet iets kunt geloven als je er simpelweg niet in gelooft. Alan Watts zegt dit heel mooi in The Wisdom of Insecurity:
“It may be necessary for man to have a myth, but he cannot self-consciously prescribe one as he can mix a pill for a headache. A myth can only “work” when it is thought to be truth, and man cannot for long knowingly and intentionally ‘kid’ himself.”
Wat je dus kunt doen als je iets met de ultieme geluksformule wilt, is onderzoeken of er iets in jou misschien gelooft in een purpose voor je leven. Zelf ben ik best een scepticus met dit soort dingen2, maar toch is er iets in me dat dit gelooft. Of misschien wil ik zo graag dat het waar is, dat ik het daardoor ben gaan geloven. Maar dat maakt allemaal niet uit. Geloven in een doel voor mijn leven maakt me gelukkiger dan zonder dat geloof. Ik denk dat het alleen al helpt dat ik niet meer zoals vroeger ‘zeker weet dat er geen doel is’.
Als je bereid bent je over te geven aan je wensen en ergens in jezelf een plek kunt vinden die erin gelooft dat er een doel voor jouw leven is, dan ben je klaar om on purpose te gaan leven. Dit vraagt twee voorbereidingsstappen van je waar je mogelijk eerst twee andere blogs over wilt lezen.
- Het eerste dat je hiervoor mag doen is het opgeven van de carrièreladder.
- Het tweede dat je mag doen is het omarmen van het alternatief voor het carrièreladdermodel: de leliebladeren.
Als je die twee stappen hebt gezet dan is het goed mogelijk dat je een leegte ervaart omdat het hoogste doel dat gekoppeld is aan die oude manier van loopbaandenken ineens wegvalt: de top van de carrièreladder. Waar ben je nu dan naartoe op weg in je loopbaan? Het zou fijn zijn om iets anders nastrevenswaardigs voor je werkende leven hiervoor in de plaats te hebben. Daarnaast zit je mogelijk met een belangrijke vraag als je op zoek wilt gaan naar je purpose: hoe ziet een purpose er überhaupt eigenlijk uit? Van alle ideeën, modellen en definities die er bestaan voor het duiden van een purpose is er één heel praktische variant die tevens prachtig dient als alternatief voor de top van de carrièreladder: de Voice.
Je voice
Het idee van een Voice komt uit The 8th Habit van Stephen Covey waar hij spreekt over ‘Finding your Voice’. Je Voice is wat voor anderen je Why, je purpose of je roeping is en het is daar in jouw leven waar vier gebieden samenkomen: passies, talenten, behoeften en geweten. Als je in staat bent om iets te doen wat je te gek vindt (passie), waar je ook nog eens heel goed in bent (talent), waarmee je in de behoefte voorziet van anderen die je daarvoor zoveel betalen dat jij in je eigen behoeften kunt voorzien (behoefte) én wat in lijn is met algemeen geldende ethische principes (geweten), dan leef je vanuit je Voice. Dan heb je het optimum gevonden van wat je met je leven kunt doen en ben je je potentie zo maximaal mogelijk in de wereld aan het neerzetten.
Het mooie van dit alternatief voor de top van de carrièreladder is dat het voor iedereen weggelegd is om te behalen. Slechts enkelen kunnen bovenaan een ladder staan, maar iedereen kan zijn eigen Voice vinden. Maar hoe vind je je Voice?
Hoe je je Voice vindt
De kans is groot dat je op dit moment niet 100% in je Voice zit en dat je meer richting je centrum zou willen bewegen. Dat lukt natuurlijk alleen als je precies weet wat je passies, talenten, behoeften en geweten zijn. Veel mensen hebben daar geen idee van. De eerste vraag is dus hoe je daarachter komt. Er zijn drie manieren om dit soort zaken over jezelf te weten te komen en je hebt ze alle drie nodig: naar binnen gaan, naar buiten gaan en beperkingen doorbreken.
Binnen – De eerste manier om achter je passies, talenten, behoeften en geweten te komen is door bij jezelf naar binnen te gaan: jezelf vragen stellen, oefeningen maken, herinneringen ophalen, etc. Je kunt dit proces alleen doen of samen met een coach, maar het belangrijkste is dat je er tijd voor maakt. De meeste mensen rennen de hele tijd door en nemen geen tijd om hun eigen vragen te beantwoorden. In mijn boek Is dit het nou? vind je een aantal van die oefeningen.1
Buiten – Door naar binnen te gaan kun je veel inzicht krijgen, maar enkel tot een bepaalde hoogte. Stel dat jij een enorm talent hebt voor de sport lacrosse, maar dat je die nog nooit gespeeld hebt. Misschien wist je zelfs niet eens van het bestaan af. Dan kun je uren met een coach of met jezelf zoeken naar nieuwe talenten, maar deze zal je pas vinden als je een aantal verschillende sporten gewoon eens uitprobeert. De tweede manier om achter passies, talenten, behoeften en geweten te komen is dus door naar buiten te gaan en dingen uit te proberen. Hiervoor is het nodig dat je leert inzien wat je angsten zijn die maken dat stil blijft staan en ondanks je angsten in actie leert komen. Vaak zijn we helaas buitenproportioneel bang om nieuwe dingen uit te proberen. Trial and error is de sleutel hier.
Beperkingen – De derde en laatste manier om je passies, talenten, behoeften en geweten te vinden is door je beperkingen te doorbreken. Deze beperkingen maken namelijk dat je blinde vlekken hebt ten aanzien van de vier ingrediënten van je Voice. Hoeveel talent je bij de eerste training lacrosse ook tentoonspreidt, als je een hardnekkig negatief zelfgeloof hebt dat luidt ‘ik kan het niet’ dan zal je nooit je eigen talent onderkennen. Als je behoefte hebt aan de vrijheid die het werken als zelfstandige met zich meebrengt, maar je hebt de sterke overtuiging dat er enorm veel schaarste is in de wereld en dat je dus nooit voor jezelf zult kunnen zorgen, dan zal je behoefte aan vrijheid een blinde vlek voor je blijven. Coaching is een handige vorm om je beperkingen te ontdekken en een plek te geven zodat je er minder last van hebt.
Naar je centrum hoppen
Wat je uit bovenstaande op kunt maken is dat living on purpose niet inhoudt dat je vanaf dag 1 je Voice leeft. Living on purpose is het besluit nemen dat je je Voice wilt leven en dat je er vanaf nu naar op zoek gaat. Het is het voornemen om die stappen te blijven zetten die je dichterbij het midden brengen. Daarbij zal je ‘misstappen’ zetten door bijvoorbeeld een keer iets te doen dat niet in lijn is met je geweten en daar dan op terug te komen. Het is een pad van vallen en opstaan en het gaat niet over één nacht ijs. Maar zodra je besluit om op pad te gaan, kun je ervan op aan dat de geluksformule vrij snel in zal kicken. Happiness = living on purpose.
Om alles bij elkaar te brengen is het goed om te zien hoe je leliebladeren waar je tussen heen en weer hopt, je tussenstappen zijn op weg naar het midden. Dit ziet er bij iedereen anders uit, want zoals Steve Jobs zo mooi zegt in zijn Stanford Commencement Speech ‘you can only connect the dots looking backwards’. Maar vanuit dit model bezien kun je in ieder geval van één ding op aan: langzaam maar zeker zal je steeds meer naar het midden spiralen. Eerst doe je nog iets dat noch aan je geweten, passies, talenten en behoeften raakt. Daarna weet je op een lelieblad een van die vier te vervullen en leef je voor 25% in lijn met je Voice. Je probeert weer iets nieuws en kunt daar voor 50% je Voice leven. Zo kom je steeds dichter bij je eigen kern. Dit proces noem ik ont-wikkelen. Het is zo’n prachtig woord waar zoveel wijsheid inzit. Je Voice zit al lang in je en door naar binnen te gaan (introspectie), naar buiten te gaan (trial and error) en beperkingen te doorbreken (overtuigingen aanpakken) leer je over jezelf en met elke les leg je een wikkel af die jou niet meer dient en vanaf nu niet meer bij je hoort. Zie hoe dit samenkomt in de figuur. Je hopt steeds dichter naar je centrum.
Dit proces om dichterbij jezelf te komen is niet alleen belangrijk voor jezelf. Hoe dichter je bij je Voice komt, hoe meer andere mensen je ermee kunt dienen. Hoe meer je je passies en talenten immers gebruikt en vanuit je geweten handelt, hoe beter je andermans behoeften kunt vervullen en hoe meer waarde je dus toevoegt aan de maatschappij. Daarbij zijn alle vier de ingrediënten ingangen om een stap richting het midden te zetten.
Benieuwd hoe dat eruit kan zien? Sjoerd is een voorbeeld van iemand die een stap zette vanuit zijn passie om buiten te zijn. Camilo durfde ooit het roer om te gooien door zijn talent voor schrijven de ruimte te geven.
- Ik heb nou eenmaal een ir.-titel en de ingenieur in mij staat nog weleens op in protest tegen dingen die niet bewezen zijn. Ik vertel mijn innerlijke ingenieur dan maar dat ik ook niet weet hoe een koelkast precies werkt, maar dat ik er wel graag gebruik van maak, en hij dus ook, en dat ik het hebben van een purpose dezelfde rol wil geven in mijn leven: ondanks dat ik niet precies weet hoe het zit er wel de voordelen van ervaren..
back
- Wat opvalt is dat veel quarterlifers die met hun ‘Is dit het nou?’-gevoel aan de slag gaan vrijwel automatisch ook andere vormen van naar binnen gaan opzoeken zoals yoga en meditatie. Deze opmerking is niet per se prescriptief (‘doe dit ook’) maar meer descriptief (‘dit valt me op’). Tevens is mijn ervaring dat degenen die met dit soort mindfulnesstechnieken aan de slag gaan het snelste antwoorden vinden op hun vragen. Misschien omdat ze oefenen met stil zijn (in hun hoofd) en antwoorden altijd beter gehoord kunnen worden in de stilte. Wil je ook meer met mindfulness, meditatie of yoga gaan doen maar vind je het nog wat zweverig klinken? Lees hoe 5 typen mensen door hun gedrag jou ervan weerhouden om te gaan mediteren.
back
Wil je een eerste stap zetten in het vinden van je purpose? Begin dan eens met te achterhalen welke passies je zoal allemaal hebt. Gebruik daar bijvoorbeeld de onderstaande vragenlijst “Prikkel je Passies” voor.
Schrijf je hier in en ontvang de prikkel je passies vragenlijst!

Denk je geen passie te hebben of weet je niet wat je passie is? Kom er met deze vragenlijst achter wat jou prikkelt en waar jij mogelijk toch passie voor hebt!
Download de vragenlijst door hieronder je gegevens achter te laten.
Graag hoor ik van je in de comments: